A kedvenc iráni gyümölcsömet ,a magnélküli borbolyát(Berberis Vulgaris)az iráni Dél-Khorasan tartományban(Birjand, Kaen) termesztik. 1100 hektárnyi területen, évente 9200 tonna gyümölcsöt szüretelnek le. Az őszi szüretet követően, a gyümölcsöket a napon szárítják meg. (Irigylésre méltó éghajlat.)
A borbolyának semmihez sem hasonlítható, savanykás íze, és ragyogó rubin színe van. Egészségre gyakorolt jótékony hatása okán, a tradicionális gyógyászat egyik fontos gyümölcse. Fő hatóanyagának -a berberin-nek köszönhető – a cukorbetegség és rákmegelőző hatása . Magas C -vitamin és antioxidáns tartalma miatt célszerű beiktatni a mindennapok gyümölcsei közé. Majszoljunk el egy kis maréknyi borbolyát, s máris tettünk valamit az egészségünkért!
A borbolya gyümölcse Iránban ,egy rendkívül közkedvelt rizs étel -a Zeresk Polo – elmaradhatatlan eleme. A borbolyás rizs, imádott kamaszom egyik kedvenc étele is , még a teheráni iskola menzáján kedvelte meg, és nincs az a mennyiség, amit ne tudna eltüntetni. Ezúttal is alábecsültem egy éhes vízilabdázó étvágyát, gondolván, hogy két napra elegendő mennyiséget főzök. El kellett rohannom valahová és elkövettem azt a hibát, hogy a kész ételt a pulton hagytam, hadd hűljön felkiáltással. Mikor hazaértem, és megláttam a sáskajárás szerű ételpusztítást, úgy éreztem magam, mint a Vukban Karak, mikor is ,vethetett egy pillantást Tás maradékára….Köszi kis Vuk, hogy legalább egy combot és némi rizst meghagytál….Áldottam az eszemet, hogy az ételfotózás már megvolt, még mielőtt kitettem volna otthonról a lábamat.:). Hiába no, az üres tányér mindig a legnagyobb elismerés jele.
Borbolyás Rizs Csirkével -Zereshk Polo ba Morgh
Hozzávalók:
50 dkg hosszúszemű basmati rizs( alaposan átmosva, beáztatva minimum 2 órára, sós vízbe)
20 dkg borbolya ,
2e.k cukor
2 fej salátahagyma
6 db csirke felsőcomb
10 e.k forrázott sáfránylé
1 citrom leve
ízlés szerint só
1 t.k őrölt bors
1 t.k kurkuma
1 t.k őrölt fahéj
2 db babérlevél
1 csirke húsleveskocka
5 dkg vaj
5 e.k olívaolaj
víz
Muzsika:Shanja Tvain -I Won’t Leave You Lonely
Elkészítés:
- A csirkecombok bőrét húzzuk le. Enyhén sózzuk be. ( A perzsák nem eszik meg a csirke bőrét. Első teheráni éveimben, néhányszor vad térdelőrajtos csirkecomb vásáslást voltam kénytelen végrehajtani, ami abból állt, hogy kifigyeltem mikor érkezik a friss szállítmány, hogy még időben megkérhessem a húsárust, legyen olyan drága és hagyja rajta nekem a bőrét. Nem tudom, le tudom -e írni azt a tekintetet, mellyel emberünk reám meredt . És már sorolta is, a csirke bőrét nem esszük meg kicsi kannibál, mert abban lakozik a gonosz koleszterin… Magukban meg legyintettek, jaj, ezek a haredzsik.. Pffúúú, nem a Marsról jöttem, higgy nekem, de tudod, töltött csirkecombokat akarok készíteni, és az ugye a bőre nélkül….Aztán szép lassan megszokták, hogy itt ez az őrült nő, aki megeszi a csirke bőrét(is)…(egekben is a koleszterinszintem:))
- Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
- A hagymákat vékonyra felszeleteljük.
- Egy tálban összekeverjük a kurkumát, a fahéjat, a borsot, az olívaolajjal, 3 e.k sáfránylével, és a citrom levével. A húsleveskockát 2,5 dl forróvízben feloldjuk.
- Egy tepsibe szórjuk a felszeletelt hagymákat, elrendezzük rajtuk a csirkecombokat. Ráöntjük a citromos fűszerkeveréket és a húsalaplevet. A babérleveleket ki ne felejtsük! Fedjük be a tepsit alufóliával és toljuk be a sütőbe. A sütési idő felénél vegyük le az alufóliát, ha megpuhultak a combok, süssük zsírjára, szép pirosra. A szaftot külön kis tálkában kínáljuk.
- Egy nagyobb edénybe forraljunk vizet,tegyünk bele 2-3 e.k sót.
- A rizst szűrjük le, ne öblítsük át.
- Ha lobogva forr a víz, öntsük bele a rizst, és fedő nélkül 10 percig főzzük. Szűrjük le, folyó hideg vízzel öblítsük át. Tegyük félre, hogy alaposan lecsepegjen.
- Egy lábosba(amelyikben a rizst szeretnénk készre főzni) löttyintsünk egy kevéske vizet. Öntsünk hozzá 2 e.k olívaolajat, 2.e.k vajat és 2 e.k sáfrányt . Forraljuk fel.(ez lesz a tahdig-sült rizs- alapja)
- Öntsük bele a rizst, kupacoljuk fel, fúrjunk bele a fakanál nyelével 5 lukat(egyet középre, négyet a rizskupacunk oldalába. Tegyük rá a fedőt, és 10 percig nagy lángon főzzük.
- Vegyük le a fedőt és csomagoljuk be egy konyharuhába. Tegyük vissza az edényre, a gázt vegyük takarékra, és 40 percig főzzük.
- Amíg a rizs fő, készítsük elő a borbolyát. Mossuk meg jó alaposan, majd áztassuk be 10 percre langyos vízbe. Szűrjük le. Ne feledd, borbolyát tudsz rendelni a Persia Shop Budapesttől!!
- Olvasszuk fel a vajunk felét egy serpenyőben. Öntsük bele a borbolyát, 2 e.k cukrot, és kevergetve pirítsuk, míg a cukor teljesen fel nem olvad. 5-10 perc. Tegyük félre.( Valakit kérjünk meg, hogy őrködjön, nehogy felfaljuk az összeset, mert ez az étel lelke!)
- Egy kis edénykében olvasszuk fel a vajunk másik felét, öntsük bele a maradék sáfránylevünket, keverjük el alaposan. Tálalásnál ezzel fogjuk meglocsolni a rizsünket.
- Ha megfőtt a rizs, tálra szedjük, rétegezzük a borbolyával, meglocsoljuk a sáfrányos vajjal. A csirkecombokat a rizs köré rendezzük, úgy tálaljuk.
- Kínálhattok mellé shirázi salátát.
Noosheh Jan!
Drága Olvasóm!
Köszönöm, hogy ma is benéztél! Tarts velem legközelebb is! Ha tetszett a bejegyzés, várlak a Facebookon is!
Vélemény, hozzászólás?