A birsalma számomra(a gránátalma után) az almák királynője. Mi magyarok leginkább kompótot vagy birsalmasajtot készítünk belőle. Pedig a birsalma , számos más ország konyhájában népszerű alapanyag ,akár húsos főételek készítésénél is. Természetesen minket most a perzsa konyhában betöltött szerepe érdekel.
Az Iránban őshonos birs, az őszi időszak rendkívül kedvelt gyümölcse , ízesítenek vele húsos ragut, kerül belőle ash-ba, különleges ízt adhat a frittata-nak és frissítő , mézédes serbetté is válhat . ( A Birsalmás Marharagu receptjét keressétek a blogon az archívumban,2015 .októberénél, Hurrá Ősz Van! címmel.)
A fűszeres marhahúsraguval töltött birsalma, nálam a birsalmás ételek csúcsa. Ízek és illatok találkozása, az édes a sóssal , a citrom friss illata a mennyei birsalmáéval….Mindez megkoronázva , a fahéj meghittséget sugárzó illatával és a menta könnyedségével.
És a színe . A birsalma ragyogó sárgája, melyből szívet -lelket melengetőn árad a napfény. Ha ezt az ételt készítem, úgy érzem, megfőztem egy darabka napsugarat.
Fűszeres Marhahúsraguval Töltött Birsalma-(Dolmeh’ye Beh)
Hozzávalók:
6 db birsalma
50 dkg darált marhahús
3 szál újhagyma vagy egy kis darabka póréhagyma
1 kis csokor petrezselyem
1 kis csokor menta
kevéske tárkony
2 kis salátahagyma apróra vágva
1 t.k kurkuma
1 t.k őrölt fahéj(adhattok hozzá többet is)
egy csipetnyi sáfrány-forrázva( 2 dl vízzel)
5 e.k cukor
5 citrom leve
2 e.k sűrített paradicsom
olívaolaj
Muzsika: Roxette -It Must Have Been Love. Tudom, ezer éves dal, de legalább jó.
Elkészítés:
Nem is én lennék, ha nem történt volna újfent némi gikszer. A nyári nagy rendrakásnál sikerült úgy elraknom valahová a karalábévájó kézi készülékemet, hogy most, mikor kellett volna, nem találtam sehol sem. Mivel szorított az idő, fogtam hát egy teáskanalat és azzal estem neki a birsalmáknak. Merthogy ki kell vájnunk a belsejüket. No, a mi Uri Gellerünk sem hajlított el annyi kanalat, mint én ,azon a délután.. A magozásnál meg rendre átfúrtam az almákat, úgyhogy volt is nagy Michelin -csillaghullás … Nem baj, még a lúzer szakács címért eséllyel indulhatok…
No de ,haladjunk szépen sorjában.
- Facsarjuk ki a citromok levét, öntsük egy kis tálkába.
- Tegyünk egy kis tálba 2 e.k cukrot.
- Vágjuk le a birsalmák tetejét, tegyük félre.
- Egy karalábévájó segítségével vájjuk ki a birsalmák belsejét, az értékes gyümölcshúst tegyük félre, szükségünk lesz rá.
- A birsalmák üregét locsoljuk be alaposan egy kanál segítségével citromlével, forgassuk benne körbe, hogy sehol se barnuljon be. Hintsük be cukorral, tegyük félre.
- Aprítsuk fel a zöldfűszereket és a hagymákat.
- 3 e.k olívaolajon pirítsuk aranysárgára az apróra vágott salátahagymát.
- Adjuk hozzá a húst, kifehéredésig pirítsuk.
- Adjuk hozzá a felaprított zöldfűszereket, és a birsalmák kivájt gyümölcshúsának felét. (ha túl nagyok lennének, bátran vágjuk apróra)
- Fűszerezzük a kurkumával, fahéjjal, egy csipetnyi borssal, egy csipetnyi sóval. Keverjük hozzá a sűrített paradicsomot. Színezzük tovább a forrázott sáfrány felével.
- Öntsünk hozzá 2, 5 dl vizet. Forraljuk fel. Ha felforrt vegyük takarékra és lefedve 20 percig főzzük.
- Miközben fő, egy kisebb edényben forraljunk fel 2,5 dl vizet, 2 citrom levével és 2 -3 e.k cukorral. Adjunk hozzá 1 e.k sűrített paradicsomot, és keverjük el. Kóstoljuk meg és ha úgy találjuk ízesítsük még citrommal vagy cukorral, ízlésünk szerint.
- Öntsük a marhahúsos raguhoz. Keverjük el. Kóstoljuk meg, ha szükséges ízesíthetjük még fahéjjal. Forraljuk össze. Jó hírem van, kész a töltelék!
- Töltsük meg a birsalmáinkat a birsalmás marhahús raguval, merjünk hozzá szaftos is bőven, hogy ne legyen majd túl száraz a végeredmény!
- Egy nagyobb edénybe öntsünk 2,5 dl vizet. Öntsünk bele 1 e.k olajat, a maradék forrázott sáfrány levet, keverjük el. Állítsuk rá a megtöltött birsalmáinkat. Fedő alatt 30 perc alatt, mérsékelt lángon főzzük, míg a birsalmáink megpuhulnak. ( nézzünk rá, nehogy szétrepedjen!)Istenem, az az illat!
- Tálalásnál tegyük rá vagy mellé a tetejüket.
Noosheh Jan!
Drága Olvasó! Köszönöm, hogy ma is velem tartottál! Várlak legközelebb is! Ha tetszett a bejegyzés, a Facebookon is légy vendégem!