Iránban a lekvárok főzése szinte mindig cukorsziruppal történik. Nincs ez másképpen az alma lekvár készítésénél sem.
Többféle állagban készülhet. Lejet szeletelt, darabolt de még pürésített verziót is készíteni.
Ha nagyobb mennyiséget készítetek belőle, eltehetitek üvegekbe , ha csak egy kóstolónyit, akkor igazán ínyenc uzsonna lehet belőle, fetasajttal és rozskenyérrel. De kiválócsemege sima natúr joghurttal és akár vaníliafagyival is.
Mert mint tudjuk, az édes és a sós remekül összeillenek.
Nem bírtam megállni, hogy egy pár csepp rózsavizet ne tegyek a szirupba. Nos, a vanília és a rózsavizes cukorszirup illata békebeli hangulattal árasztotta el a konyhát , na meg a lelkemet. Már nem is bántam, hogy kevéske időmben mégsem almás pite sütésre adtam a buksimat. Különben is, almás pitét sütni bárki tud…
Alma Perzsa Módra Vaníliás Cukorszirupban
Hozzávalók:
1 kg alma(Golden) meghámozva, kimagozva, félbevágva (Hogy az almák bebarnulását megakadályozzuk, még a hámozás megkezdése előtt készítsünk az asztalra egy nagy tál vizet, melybe belefacsarunk egy citrom levét. Hámozás után azonnal tegyük bele az almáinkat.
víz
cukor
1 rúd vanília
2 citrom leve
5 szem kardamom
ízlés szerint rózsavíz
Muzsika:Soulwave -Kalandor
Elkészítés:
A cukorszirup készítéséhez 2,5 dl-es csésze volt a mérce. Az arányok pedig: 1 rész víz, 2 rész cukor.
A cukorszirup készítéséhez a hideg vizet lábosba tesszük, felforraljuk. Ha felforrt beleöntjük a cukrot, keverjük el alaposan. Vegyük le alacsony hőfokra a lángot. Addig kevergessük, míg a cukor teljesen fel nem oldódik.
Ha a cukor feloldódott , öntsük bele a citrom levét. Adjuk hozzá a vanília kikapart magjait, a kardamomomat, keverjük el.
Tegyük bele az almákat, és lefedve-a fedőt komyharuhába csomagolva , alacsony hőfokon főzzük készre.(30 perc) A főzési idő utolsó 10 percében adhatjuk hozzá a rózsavizet.
Van aki sáfránylevet is ad hozzá.
Ha tartósítani szeretnénk, még forrón, a szokásos módon üvegekbe szedjük, rámerjük a cukorszirupot, lezárjuk, és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
Ha falánkak vagyunk, úgy ,mint én és jómagam, akkor elő a fetasajttal meg a rozskenyérrel ,és indulhat a lakoma! ( Amint a fotókon látszik, megszórtam rózsaszirommal. Ti díszíthetitek dióval vagy darabolt pisztáciával is.) Persze meg kell várni, míg meghűl. De ha jó a muzsika, repül az idő! És ez a muzsika nagyon jó! ” Vesszők helyett néha pontot kell tenni
Ha hátrálnál inkább, csak előre menni
Kéne, mert vágyakból nem épült semmi
Nem kell csak bátorság, egy kis mákszemnyi….”
Akkor én most pontot teszek.
Noosheh Jan!
Drága Olvasóm! Köszönöm, hogy megint engem választottál! Várlak a Facebookon is!
Vélemény, hozzászólás?