- Datolyaszilva. Egy napsárga és mézédes gyümölcs, ázsiai gyökerekkel.
Iránban rendkívül közkedvelt, fája az őszi kertek szép dísze.
Perzsa neve:Khormaloo. (ejtsd:hormalu) Jelentése:datolyaszilva(khorma -datolya;aloo-szilva).
A lédús, kezdetben szilárd, éretten lágy , sárga terméshús a teljes érettség előtt nyersen élvezhetetlen, erősen csersavas és összehúzó hatású. Érett , lágy állapotban a csersav már részben vagy teljesen eltűnik, a bogyó édes ízűvé és zamatossá- sárgabarack dzsem ízűvé válik.
Jelentős az A-, C-, P-vitamintartalma, de van még benne B1-,B2-, és E -vitamin is. Mikroelemek közül :kálium, magnézium, és jód,jelentős mértékben van jelen vas,a kalcium, foszfor,kisebb mennyiségben a mangán és a réz;nagy a rost és pektintartalma is. Mindezek a tények jelentős gyógynövénnyé teszik a datolyaszilvát.
Gyógyhatása:
Fontos szerepe van a pajzsmirigybetegségek, a magas vérnyomás, az érelmeszesedés, a fogínysorvadás, a vérszegénység megelőzésében és kezelésében.
Együnk tehát minél többet, ebből a rendkívül jótékony hatású gyümölcsből!
Mivel utóérő gyümölcs, szobahőmérsékleten , 2-3 nap alatt beérik. A tökéletesen beérett gyümölcs tetejét levágjuk, a gyümölcsöt a héjból kikanalazzuk, és már ehetjük is! Kicsit megcukrozva ,lime levével meglocsolva , kiváló csemege. De ízesíthetünk vele joghurtot is.
Ezúttal kevéske gyömbér, egy zöldalma, és sütőtöklekvár hozzáadásával egy isteni finom turmixot készítettem. Ha nincs sütőtöklekvárotok, helyettesíthetitek megsütött sütőtök pürével ,és ha facsartok még hozzá egy narancs levét is, mennyei ízű lesz a végeredmény.
Sütőtökpürés Datolyaszilva Smoothie
Hozzávalók:
3 db datolyaszilva
kis darabka gyömbér, meghámozva
1 lime leve
3 t.k narancsos sütőtöklekvár
1 zöldalma
Elkészítés:
A hozzávalókat turmixgépbe tesszük, turmixoljuk. Poharakba töltjük . Megisszuk. Ennyi a történet.
Eláruljam mit mondott az imádott kamaszom amikor megkóstolta? „Úúú, mi ez? ” Majd kikanalazta, s a végén megjegyezte:”Jó cucc! Van még?”
Mit lehet még ehhez hozzáfűzni? Tényleg jó ‘cucc’:)!
Aki nem hiszi ,járjon utána!
Noosheh Jan!
Drága Olvasóm!
Köszönöm, hogy ma is velem tartottál! Főzz velem legközelebb is! Ha tetszett a bejegyzés, várlak a Facebookon is, ha lájkolni szeretnéd az oldalt, semmiképp se fogd vissza magad!:)
Vélemény, hozzászólás?