Sharbat-e Khak’ e shir ,egy rendkívül frissítő hatású, nyári ital. Bár többnyire nyári szomjoltóként szolgálják fel, az egészségre gyakorolt jótékony hatásának köszönhetően az év bármely más szakában is iható. Gondos iráni édesanyák itatják vele csemetéiket egészségük megőrzésének céljából. De a vendégek fogadásának remek módja is , a jéghideg , enyhén édesített, és rózsavízzel ízesített sherbet felszolgálása.
Utcai árusoknál is megvehetjük, általában a chia maggal egyetemben. A chia magból készült sherbettel itt ismerkedhetsz meg:Azték zsálya sherbet az egészségünkért- Sharbat -e Tokhme Sharbati
De mi is az a Khak’e shir?
A Khak’e shir egy a keresztesvirágúak családjába tartozó ,sárga virágú gyógynövény ( Sysimbrium irio), szárított magja.
Gyógyhatása:
-Segíti az emésztő rendszer munkáját
-Méregteleníti a májat
-Étvágyjavító
-Lázcsillapító
A vörösesbarna magok táncot lejtve alakulnak ízletes, gyógyhatású itallá a poharadban. A többi sherbet készítésével ellentétben, kivételesen nem kell cukorszirupot főznünk. Elegendő, ha a cukrot(én mézet használtam) kevergetve feloldjuk némi meleg vízben.
A jó minőségű khak’ e shir-nek mentesnek kell lennie minden szennyeződéstől. Ezért felhasználás előtt alaposan meg kell tisztítanunk a magokat. Ehhez öntsük a magokat egy pohárba, majd öntsük fel vízzel. a tetejére feljött apró szennyeződéseket öntsük le, majd ismételjük meg ezt a műveletet kétszer-háromszor. Azután a magokat áztassuk be. Majd ismételten szűrjük le.
Sharbat – Khak ‘e shir
Hozzávalók:
4 e.k khak’e shir ( itthon rendelhetsz a Perzsia Shop Budapesttől!
1 e.k cukor
1 e.k rózsavíz
víz
jégkocka
(én ízesítettem 1 fél citrom levével is )
Elkészítés:
Az alaposan megtisztított magokat egy kancsóba öntjük.
Felöntjük vízzel. Beleöntjük a feloldott cukrot, a rózsavizet. Alaposan elkeverjük. Jégkockákkal megtöltött poharakba töltjük. Hidegen fogyasztjuk. A magok a poharak alján szeretnek ücsörögni, ezért célszerű minden egyes korty után újból és újból felkeverni, majd a magok táncában gyönyörködve elfogyasztani.
Drága Olvasó!
Köszönet érte, hogy itt voltál! Várlak , tarts velem legközelebb is! Keresd a Gránátalma és borbolyát a Facebookon is!
Vélemény, hozzászólás?