Kermán–Kerman tartomány fővárosa, Teherántól délre. Kermán város híres történelméről és kultúrális örökségéről. Számos történelmi mecset, és tűztemplom található itt e homoksivatag szélén elterülő városban. Kermán a perzsaszőnyegek készítésének , és a pisztácia termesztésnek is központja.
A pisztáciáról és termesztéséről itt olvashatsz:Irán nemzeti kincse a pisztácia
Bevallom, régóta dédelgettem ezt a receptet. Hittem is meg nem is, hogy varázslatos . Hittem is meg nem is ,hogy a rég elfeledett receptről le lehet fújni évszázadok porát. Hittem is meg nem is, újjávarázsolhatom úgy, hogy kicsit sem árt neki. Minimális dolgokon változtattam csupán. Rizstej helyett főzőtejszínt használtam, és a hozzáadott fűszerek mennyiségét csökkentettem. A végeredmény mindent felülmúlt. Mennyei lett!( Egyetlen hibája van csupán, hogy iszonyat drága volt a zöld pisztácia, de az nem a leves bűne..:))
Készítsétek el, kóstoljátok meg és döntsétek el, igazat beszéltem -e!
Kermán elfeledett íze-Pisztácia leves
Hozzávalók:
Muzsika: Hanine-Arabia
10 dkg őrölt zöld pisztácia
2 dl főzőtejszín
2,5 dkg vaj
3 e.k olívaolaj
2 e.k rizsliszt
2 liter zöldségalaplé(vagy zöldségleves kocka és forróvíz)
3 gerezd fokhagyma zúzva
1 kis csokor snidling
2 db curry levél(kihagyható)
1/2 t.k só
1/2 t.k őrölt fekete bors
1/2 t.k őrölt kurkuma
1/” t.k chili pehely
1 t.k őrölt római kömény
1 t.k őrölt gyömbér
1 t.k őrölt koriander
1 lime leve
Elkészítés:
- Forrósítsunk fel egy serpenyőt, vegyük le a tűzről. A kurkuma, só és bors kivételével öntsük bele a fűszereket. Kevergetve pirítsuk 1-2 percig. Tegyük félre.
- Forraljuk fel a zöldségalaplevet, tegyük félre.
- Öntsük egy edénybe az olívaolajat, pirítsuk aranysárgára a fokhagymákat. Öntsük bele a fűszereket, keverjük el alaposan. Adjuk hozzá a snidlinget, és a curry leveleket. Öntsük fel a zöldségalaplével, ízesítsük a sóval, borssal , színezzük a kurkumával. Forraljuk fel, majd mérsékelt tűzön 20 percig főzzük.
- Amíg fő , egy serpenyőben olvasszuk fel a vajat. Szórjuk bele a rizslisztet,kevergetve pirítsuk. Öntsük hozzá a tejszínt, keverjük tovább, csomómentesnek kell lennie.
- Öntsük bele a pisztáciát, keverjük el, forraljuk össze. Vegyük le a tűzről és öntsük a fűszeres zöldségalapléhez.
- Forraljuk fel, vegyük le a tűzről. Öntsük bele a lime levét. Szedjük tálkákba és élvezzük az ízeket!
Noosheh Jan!
Drága Olvasó!
Köszönet érte, hogy itt voltál! Főzz velem legközelebb is! Gyere bátran a blog Facebook oldalára, nem harap!
Vélemény, hozzászólás?