Szeretem az ősz színeit, a fáradt sárgákat, rozsdavöröseket, barnákat, vagy az otelló szőlő hamvas kékjét. Szeretem a szezonális zöldségeket, élükön a sütőtökkel. A sütőtök egyébként is reneszánszát éli mostanság, szerencsére fogyasztása ismét népszerűvé vált. Nem véletlenül, hiszen igazi vitamin és ásványi anyag bomba.
Ezúttal is egy Észak-Iránban népszerű ételt készítettem, mely tulajdonképpen amolyan mártogatós féleség friss, langyos, illatos perzsa lapos kenyérrel fogyasztva. Tipikusan perzsa ízvilág, egyszerre édes és sós,és rendkívül különleges. Mert van benne dió, gránátalma sűrítmény, sűrített paradicsom, és fokhagyma is. Így egyszerre. De ez csak így ,papírra vetve furcsa. Ha elkészíted és megkóstolod nem lesz több kétséged afelől, hogy illenek egymáshoz.
Diós gránátalmás sütőtök mártogatós
Hozzávalók:
1 kisebb sütőtök
15 dkg dióbél
2 e.k sűrített paradicsom
3 gerezd fokhagyma zúzva
2 e.k gránátalma sűrítmény
2 e,k olívaolaj
1 t.k őrölt kurkuma,
egy csipetnyi só
egy csipetnyi őrölt fehér bors
1 e.k cukor
Muzsika:Shadmehr Aghili-Ghalbe Man
Elkészítés:
- A tököt félbevágjuk, egy kanállal kivájjuk a belsejét. Meghámozzuk, a húsát kockára vágjuk. Egy lábosba tesszük, kevéske vizet öntünk rá, és 20 perc alatt ,puhára főzzük. Leszűrjük, botmixerrel pürésítjük, félretesszük.
- A diót egy felforrósított serpenyőben 2-3 percig pirítjuk. Megdaráljuk, félretesszük.
- A felhevített olívaolajon aranysárgára pirítjuk a fokhagymákat. Hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, kevergetve 1-2 percig pirítjuk. Ízesítjük a kurkumával, fehér borssal.
- Beletesszük a tökpürét, a darált diót, a gránátalma sűrítményt és a cukrot. Sózzuk.
- Alaposan elkeverjük. Rátesszük a fedőt és mérsékelt tűzön 30 percig főzzük.
- Langyosan tálaljuk.
Noohseh Jan!
Drága Olvasóm!
Köszönöm, hogy velem tartottál! Főzzünk együtt legközelebb is! Ha a Facebookon jársz, nézz be hozzám!
Vélemény, hozzászólás?