Teljesen hétköznapi oka van most ennek a palacsintasütésnek, kezdenem kellett ugyanis, a maradék sáfránnyal valamit. Eszembe jutott a perzsa palacsinta,melyet rendszerint zöldszőlő vagy datolyasziruppal tálalnak.
A palacsintatészta összetevőin is változtattam,mondhatom, előnyére változott.
Az igazsághoz hozzátartozik, hogy nem úgy tálalják ahogyan én, hanem apró darabokra vágva, sziruppal meglocsolva.
Perzsa palacsinta rózsavizes sáfrány sziruppal
Hozzávalók:
(Száraz )
12 dkg liszt, átszitálva( használhattok rizslisztet vagy zabpehelylisztet is)
1 e.k porcukor
1 t.k sütőpor
1/2 t.k szódabikarbóna
1/2 t.k őrölt kardamom
(Nedves)
1 tojás
2 e.k olvasztott vaj
1 e.k rózsavíz
4 dl tej
1 e.k natúr joghurt
Rózsás sáfrányszirup:
2 e.k rózsavíz
5 e.k forrázott sáfránylé
5 dkg cukor(helyettesíthető bármilyen diétás változattal)
Elkészítés:
A száraz összetevőket tálba tesszük, összekeverjük.
A nedves összetevőket szintén tálba tesszük, összekeverjük.
Összeöntjük a száraz és nedves hozzávalókat, alaposan ,csomómentesen elkeverjük.
30 percig pihentetjük, közben elkészítjük a sáfrányszirupot.
Ehhez a cukrot egy kisebb edénybe öntjük. Hozzáöntjük a rózsavizet, feltesszük a tűzre. Addig keverjük, míg a cukor felolvad. Hozzáöntjük a sáfránylevet. Összeforraljuk. Mérsékelt tűzön addig főzzük, amíg gyöngyözni kezd és besűrűsödik. Levesszük a tűzről félre tesszük.
Egy palacsintasütőt a kellő hőfokúra hevítünk.
A palacsintatésztát a szokásos módon megsütjük,( vastagabb, kisebb legyen) de nem kell megfordítani.
Tálra rétegezzük, a rózsavizes sáfránysziruppal meglocsolva tálaljuk.
Noosheh Jan!
Drága Olvasóm!
Köszönet érte, hogy ma is itt voltál! Főzz velem legközelebb is! Ha tetszett a bejegyzés, várlak a blog Facebook oldalán is!
Vélemény, hozzászólás?