Megint egy tipikusan perzsa ízvilág, melyben tökéletes egyensúlyban van az édes( barackok és a barna cukor) a savanyúval( lime leve). Készülhet marhahúsból, birka húsból és csirkéből. Hogy szép aranysárga színe legyen, nem tettem bele sűrített paradicsomot, viszont kurkumát és sáfrányt annál inkább. No és persze kardamomot és fahéjat, és ettől a két fűszertől mennyei aromája lett a ragunak. Érdekessége még ennek a ragunak, hogy a főzés elején aszalt sárgabarack kerül bele,a szeletelt őszibarackot majd csak a főzési idő utolsó negyedórájában adjuk hozzá.Tálalása Shirazi salátával és főtt Basmati rizzsel.
Perzsa őszibarack ragu csirkével(Khoresh -e Holu)
Hozzávalók:
Muzsika:Republik -Erdő közepében járok
1/2 kg csirkemell filé kockákra vágva
1nagy fej saláta hagyma vékonyra szeletelve
3 gerezd fokhagyma
5 db őszibarack kimagozva, szeletelve
10 dkg aszalt sárgabarack
1 t.k őrölt fahéj
1/2 t.j őrölt zöld kardamom
1 e.k barna cukor
1 t.k őrölt kurkuma
2 e.k lime leve
olívaolaj
só, bors ,ízlés szerint
forralt víz
Elkészítés:
Egy nagyobb edényben hevítsünk fel 3 e.k olívaolajat. Pirítsuk aranysárgára a hagymát,majd adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, a kurkumát,keverjük el és még 1 percig pirítsuk.
Tegyük bele a csirkehúst, és kevergetve addig pirítsuk, míg teljesen kifehéredik. Ízesítsük sóval, borssal.
Adjuk hozzá a félbevágott aszalt barackokat, ízesítsük a kardamommal, színezzük a sáfránnyal, majd öntsük fel annyi forró vízzel, amennyi ellepi. Tegyük rá a fedőt, és mérsékelt tűzön 40 percig főzzük.
Ha jól besűrűsödött, egy serpenyőben 2 e.k olívaolajon óvatosan pirítsuk meg a barackokat.(néhány percig mindkét oldalát)
Öntsük a csirkéhez a barackokat, óvatosan keverjük el. Adjuk hozzá a cukrot, a lime levét . Ízesítsük a fahéjjal, keverjük el. Fedő nélkül még 15 percig főzzük.Vigyázzunk, szét ne főjenek a barackok! Kóstoljuk meg, ha szükséges ízesítsük még cukorral, lime-val. Apróra vágott petrezselyemzölddel díszíthetjük.
Noosheh Jan!
Drága Olvasóm!
Köszönet, hogy itt voltál! Főzzünk együtt legközelebb is! A blog Facebook oldalát is ajánlom szíves figyelmedbe!
Vélemény, hozzászólás?