A Khoresh-e loobia sabz , egy isteni finom ragu, mely zsenge zöldbabból, aranysárgára sütött hagymával készül.
Megszínezve a nyár napsütötte paradicsomjaival , ízesítve római köménnyel, fahéjjal, savanyítva lime levével. Igazából nyáron szerettem volna elkészíteni, de abban a hőségben , ami volt, nem igazán akaródzott megfőzni. Ez a ragu, az egyik kedvencem(tudom, mindig ezt mondom:)), könnyű, tápláló , rendkívül ízletes, és egészséges. Mert a zöldbab rendkívül egészséges. Számos létfontosságú tápanyag található meg benne. A-, C-, D-,K-,és e vitaminon kívül,riboflavin, niacin, tiamin, és folsav található benne, az ásványi anyagok széles tárháza mellett. A vason kívül kalcium, magnézium, mangán ,foszfor,kálium, nátrium és cink található meg benne. Élelmi rostokban, omega-3 zsírsavakban, is gazdag.
Jó hatással van a koleszterinszintre, segít stabilizálni a vércukorszintet,a benne található riboflavinnak köszönhetően még a migrénes rohamokat is enyhíti. Ezenkívül gyulladáscsökkentő hatással bír,és az aszmatikus megbetegedésekre is jótékonyan hat.
A hagyományos perzsa khoresh-e loobia sabz általában bárányhússal készül, de készíthető marha és csirkehúsból egyaránt. A vegetáriánus változata is rendkívül finom.
Perzsa csirkehúsos zöldbabragu-Khoresh-e Loobia Sabz
Hozzávalók:
Muzsika:Shadmehr Aghili- Ghalbe Man ( imádom!:))
1 kg zöldhüvelyű zöldbab, tisztítva, darabolva
1 kg csirkemell filé nagyobb kockákra vágva
1 nagyobb fej salátahagyma apróra vágva
4 gerezd fokhagyma zúzva
3 e.k sűrített paradicsom
4 db paradicsom, apróra vágva
ízlés szerint só, őrölt fekete bors
1 t.k őrölt római kömény
1 t.k őrölt fahéj
1/2 t.k őrölt kurkuma
1 lime leve
olívaolaj
forróvíz
Elkészítés:
- Tegyünk fel vizet forrni egy teáskannába, hiszen, a ragut mindig forró vízzel kell felönteni. Ha felforrt ,vegyük le a tűzről, tegyük félre.
- Egy nagyobb edényben hevítsünk olívaolajat, pirítsuk rajta aranysárgára a hagymát, nem feledve közben, hogy a jó dolgokhoz idő kell, a jó ragu készítéséhez is.
- Mehet bele a fokhagyma, újabb 1 percig pirítsuk. Színezzük meg a kurkumával, keverjük el alaposan.
- Adjuk hozzá a csirkehúst, kevergetve kifehéredésig pirítsuk. Ízesítsük a fűszerekkel.
- Most mehet bele a darabolt paradicsom, és a sűrített paradicsom egyaránt. Keverjük el.
- Öntsük fel annyi vízzel amennyi ellepi. Ízesítsük sóval, borssal. Tegyük rá a fedőt, és lassú tűzön 40 percig főzzük.
- Közben egy nagyobb serpenyőben 2 e.k felhevített olívaolajon kevergetve pirítsuk 5-10 percig a zöldbabot. Vegyük le a tűzről, tegyük félre.
- A főzési idő leteltekor öntsük bele a zöldbabot a csirkehús raguba, keverjük el, ha szükséges öntsünk még rá forróvizet, de vigyázzunk, sűrű ragut kell kapnunk, ne legyen túl híg! Öntsük bele a lime levét, tegyük rá a fedőt és 15 -20 főzzük, míg a bab megpuhul.
Vegyük le a fedőt, ha nem elég sűrű , forraljuk el a felesleges vizet. Kóstoljuk meg, ha szükséges ízesítsük még sóval, borssal, lime levével, de akár fahéjjal is, én nagyon fahéjasan szeretem!
Tálalása főtt , sáfrányos basmati rizzsel, Mast-o khiar-ral, friss zöldfűszerekkel(sabzi khordan)
Noosheh Jan!
Drága Olvasó! Köszönet érte, hogy itt voltál. Tarts velem , főzzünk együtt, máskor is! A blog Facebook oldalán is várlak szeretettel! Sőt, már az Instagramon is megtalálsz, keresd a gránátalma és Borbolyát! Az oldal készítése folyamatos, amint van egy kis időm, töltök fel újabb és újabb fotókat, és nemsokára mindegyikhez oda írom majd azt is, hogy a blog archívumban holt található az adott étel receptje.
Vélemény, hozzászólás?