Ez a palacsinta az iráni Gilan tartomány népszerű desszertje. Gilan tartomány Irán 31 tartományának egyike,az ország északnyugati részén, a Kaszpi-tenger délnyugati partján fekszik, keletről Mazandaran, nyugatról Ardabil, délről Zandzsan, és Kazvin tartományok határolják. Székhelye Rast.
A teheráni szürkeség után ,jól esik a szemnek a sok zöld, jól esik a tüdőnek, a tiszta, párás levegő. Ebben a csodálatos régióban tengerpartok, rizsföldek, szőlő ültetvények váltják egymást. Természeti szépségei mellett, Gilan , a világ legfontosabb pisztácia termőterülete is. Városai Rasht, Chalous, Masouleh, hogy csak néhányat említsek a sok közül. A „Shomali ” konyha méltán híres és különleges. Akárcsak ez a palacsinta.
Maga a tészta rizslisztből készül, diódarabokkal,sütőtökpürével, rózsavízzel és kardamommal ízesítve. Egyszerű , s mégis különleges!
Kardamommal és rózsavízzel ízesített sütőtökös palacsinta
Hozzávalók:
Szárazak:
25 dkg rizsliszt
2 t.k sütőpor
1 csipet só
10 dkg barna cukor
1 t.k őrölt zöld kardamom
20 dkg pürésített sült sütőtök
1 maréknyi darabolt dióbél
Nedvesek:
2 db tojás
2 dl tej
2 e.k rózsavíz
A tálaláshoz: diódarabok, sütőtök püré vagy gránátalma, porcukor
Elkészítés:
Egy nagyobb tálba öntsük bele a tejet, adjuk hozzá a cukrot, és keverjük addig, míg el nem olvad. Üssük bele a tojásokat, keverjük el.Ízesítsük a rózsavízzel.
Egy másik tálban keverjük össze a száraz hozzávalókat.
Öntsük össze a nedves és a száraz hozzávalókat, keverjük el alaposan. Tegyük félre, hagyjuk pihenni 30 percet.
Kiolajozott palacsintasütőben süssük meg a szokásos módon. Vigyázzunk, hamar megég!
Rétegezzük egymásra, hintsük meg porcukorral, sütőtökpürével vagy gránátalmamaggal megszórva tálaljuk.
Nem tudom látszik -e ,de imádtam fotózni!
Noohseh Jan!
Drága Olvasóm!
Köszönöm, hogy újra velem főztél! Tarts velem legközelebb is! A blog Facebook oldalán is várlak, és már megtalálsz az Instagramon is !
Vélemény, hozzászólás?