„Cseng a telefon. Bábá unokatestvére, Amir Dzsalili bejelenti, hogy ő készíti a halvát, a temetéseken felszolgált speciális lisztes, sáfrányos ételt.
-Tudom, hogy halván kívül nem szolgálhatunk fel semmi édeset-mondja Bábá. -Nem illendő.
-Hát akkor mit szolgáljunk fel?-kérdezi mama.
Már attól ideges, ha bábá rokonai rendszeres látogatásra érkeznek . Előtte egy napig főz a konyhában, Khoresht-et és tahdig-et készít,az utolsó marék rizst sáfrányos vízben forgatja meg, és a színes szemekkel meghinti a fehér rizshalmot, amitől úgy néz ki, mint narancssárga ékkövek a fehér havon. De temetésen nincs lakoma, és mama teljesen tanácstalan.”
Ennek az idézetnek rögtön az első mondatában – melyet az egyik kedvenc regényemből( Tara Bahrampour -Visszatérés Iránba) idéztem- ott a lényeg, hogy mi is az a halva , és milyen események alkalmából készítik.
A halva szó egyáltalán nem egy perzsa szóból származik, hanem az arab „Halwa” szóból, melynek jelentése-édes. A halva egy népszerű desszert a Közel-Keleten, ám , ahány ország, annyiféleképpen , és annyiféle alapanyagokból készítik. Készülhet finomliszttel, tahinivel, vagy akár csicseriborsóliszttel is.
Az iráni halva általában rizsliszttel készül, cukorral édesítve, rózsavízzel illatosítva és sáfránnyal színezve, különféle egyéb alapanyagok hozzáadásával, mely alapanyagok meghatározzák a halva elnevezését is. Jelen esetben a havij szó a sárgarépát jelenti farsziul. Hogy milyen ízesítésű halvák készülhetnek még az iráni háziasszonyok konyháiban, az legyen meglepetés, ígérem, nem a sárgarépás lesz az első és egyben az utolsó, amelyet megfőzök majd nektek!
Különlegessége ennek a halvának, hogy Iránban töltött éveim során nem sikerült megkóstolnom, temetések utáni ‘halotti torra’szerencsére sosem voltam hivatalos, így aztán az ismerkedés a halva jellegzetes, émelyítően édes ízével kimaradt az életemből. Mivel én diétás cukrot használok, az általam készített halva könnyebb, és egészségesebb . Helyettesítsétek ti is bátran valamilyen egészségesebb alternatívával a cukrot, a hozzáadott rózsavíz és sáfrány mennyiségével is kísérletezzetek bátran,bár első körben azért csak óvatosan, ha már megbarátkoztatok az ízekkel, fokozatosan növelhetitek a mennyiségeket.
Sárgarépa halva-Halve Ye Havij
Hozzávalók:
Muzsika .Shadmehr Aghili-Faghat Ba To Eshgham
30 dkg sárgarépa meghámozva, lereszelve
0.5 dl dl víz
10 dkg rizsliszt
5 dkg vaj
0.5 dl rózsavíz
1 t.k őrölt kardamom
5 e.k cukor
4 e.k forrázott sáfránylé
A díszítéshez: őrölt, vagy darabolt zöld pisztácia, szárított hibiszkusz szirmok, vagy damaszkuszi rózsaszirmok
Elkészítés:
A sárgarépát lábosba tesszük, ráöntjük a vizet, puhára főzzük. Ha megfőtt leszűrjük, botmixerrel pürésítjük.
A cukrot egy kisebb edénybe tesszük, hozzáöntjük a rózsavizet, alaposan elkeverjük, felforraljuk. Levesszük a tűzről, félre tesszük. Beleöntjük a sáfrányt , ízesítjük a kardamommal, elkeverjük.
A rizslisztet serpenyőbe öntjük, és folytonos kevergetés mellett, lassú tűzön pirítjuk ,6-7 percig, míg nyers ízét elveszti. Ekkor hozzáadva a vajat addig kevergetjük, míg a vaj elolvad és a liszttel egyneművé válik.
Hozzáadjuk a sárgarépapürét, keverjük tovább. Fokozatosan Öntsük hozzá a rózsaszirupot, kevergetve főzzük tovább, míg szépen összeáll, besűrűsödik.
Ha a kívánt állagot elérte, borítsuk tálra. Várjuk meg amíg kihűl, díszítsük a darabolt vagy őrölt pisztáciával, a virágszirmokkal. Ha kihűlt könnyebben szeletelhető. (csak zárójelben jegyzem meg, hogy a sárgarépa , a kardamommal és a rózsás cukorsziruppal egyenesen mennyei! Az utolsó kockáig mind elfogyott! Ez az a desszert, mely nemcsak szemet gyönyörködtető, de finom is!
Noosheh Jan!
Drága Olvasó!
Köszönet érte, hogy itt voltál! Várlak máskor is! Nézz be a blog Facebook oldalára is, érdemes!
Vélemény, hozzászólás?