Ennek a salátának -ahogyan a nevében is benne van, Shiráz városa a bölcsője. Shiráz, a költők,( Hafez, és Sadi) a virágok és a szerelem városa, 1750 és 1800 között volt Irán fővárosa.
A fent nevezett saláta rendkívül népszerű Iránban, és elmaradhatatlan részét képezi a kebab sütögetéseknek. Én is nagyon sokszor találkoztam vele és hamar nagy kedvencemmé vált.
Furcsa módon, ezzel a salátával az irániaknak sikerült jól összezavarniuk , mert mindig más és más verzióban tálalták fel nekem. El kellett telnie némi időnek, mire a kép letisztult. A tradicionális shirázi saláta- (bátran kijelenthetjük, hogy ez Irán nemzeti salátája) elemeinek színe, büszkén mutatja meg az iráni zászló színeit.
Shirázi saláta(tradicionális verzió)
Hozzávalók:
Természetesen egy kis zene. Ma éppen-Enya -Only Time. (Csak el ne aludjak uborka szeletelés közben:)) Szeretem. Mármint ezt a dalt. Ja, a salátát is…
4-5 perzsa saláta uborka vagy 2 kígyó(nem piton)uborka:)apró kockákra vágva
1 nagyobb salátahagyma apróra vágva
5 paradicsom kockára vágva
1e.k szárított menta vagy 1 nagyobb csokor frisss menta
Az öntethez:
5 e.k Ab Ghooreh( éertlen savanyú szőlőlé)
5 e.k olívaolaj
1 /2 t.k só
1/2 t.k őrölt bors
Elkészítése:
Most írjam megint azt, hogy rém egyszerű lesz?
Egy közepes méretű tálban tesszük a kockára vágott zöldségeket, óvatosan összeforgatjuk.
Egy tálba öntjük az Ab Ghooreh-t , folytonos keverés mellett hozzácsorgatjuk az olívaolajat, ízesítjük a sóval, borssal, szárított mentával. Jól kikeverjük, félretesszük.
Az öntetet ráöntjük a salátára és azonnal tálaljuk.
Ezúttal salátahagyma helyett lilahagymával, illetve, ab ghooreh helyett lime levével készítettem. Ugyanolyan finom!
Noosheh Jan!
Drága olvasóm!
Köszönet érte, hogy itt voltál! Várlak, főzzünk együtt legközelebb is!
Vélemény, hozzászólás?