Perzsia földrajza, történelme, kulturális hatásai, a világ egyik legrégebbi,és legkifinomultabb kultúrájában alakították ki a különleges főzési eljárásokat. A rizs ételek készítése, a sáfrány használata, az édes és savanyú ízek kombinálása, az ételek hideg és meleg hatásának alkalmazása, együttesen teszik egyedivé és jellegzetessé a perzsa konyhát.
Az alapanyagok sokszínűségének köszönhetően a perzsa konyha rendkívül egyedi jellemvonásokkal bír.
Az ország hatalmas mérete , a helyi nyelvjárások, életmód, regionális hagyományok és szokások széles skáláját öleli fel, nem is beszélve a tájak és az éghajlat rendkívüli változatosságáról. Mindezek a hatások tükröződnek az ország ételeiben. Északon, a Kaszpi-tenger déli partja körül, a sok csapadéknak köszönhetően, a táj buja és zöld, végtelen teaültetvények, sokféle gyümölcs , zöldség és gyógynövény uralja a térséget. Az északi regionális konyha egyszerű, friss íz és illatjegyeket tartalmaz, és a fűszeres ételekkel szemben, az édes-savanyú ízeket részesíti előnyben. Délebbre, a Perzsa-öböl menti tartományokban , ahol szárazabb az éghajlat, a friss alapanyagok szezonja sokkal rövidebb, az itt készített ételek fűszeresebbek és indiai hatásként-jellemző a tamarind és a chili használata.
De járjunk akár délen, akár északon, az alábbi ételeket mindenképp kóstoljuk meg! Ez a válogatás az általam leginkább kedvelt iráni ételeket vonultatja fel. Sajnos ebbe a tízes listába nem fért bele minden kedvencem, de ígérem, lesz még ilyen válogatás.
1. Khoresht-e Fesenjan
A tradicionális Fesenjan kacsából készül , de csirkéből vagy bárányból egyaránt kiváló. Irán északi részén halból is főzik. Esküvői menük elengedhetetlen étele, ez a diós-gránátalmás ragu, mely egyszerre édes és savanyú. Viszonylag könnyen elkészíthető , de lassan kell főzni, hogy sűrű állagát és jellegzetes fekete színét elnyerje. A receptet ide kattintva találod: Perzsa ételek királya-diós gránátalmás csirkeragu- Khoresh Fesenjan
2. Zereshk Polo
A rubinvörös borbolyaszemek , a hófehér rizshalmon, épp olyanok, mint ékkövek a hóban. A sáfrány sárgája borostyánként ragyogva, egyszerre minden érzékünket kényezteti. A borbolyás rizs-egyszerre édes és savanyú-jellegzetes étele az esküvői lakomáknak, hisz pompásan mutat az asztalon és könnyen készíthető nagy mennyiségben is. Általában csirke hússal kínálják, de báránnyal is kiváló.
A receptet ide GBkattintva találod:Borbolyás rizs csirkével-2.-Zereshk Polo ba Morgh
3.Khoresht-e ghormeh sabzi
A Ghormeh sabzi, jellegzetes ízét, a fűszernövényeknek-elsősorban- a görög szénának köszönheti. Elmaradhatatlan fűszere még a szárított ománi citrom. Irán szerte rendkívül kedvelt és népszerű tradicionális étel, minden iráni kedvence. A recept természetesen régiónként kissé eltérhet.
Ha megismerkednél vele , a receptet ide kattintva találod:Irán nemzeti étele – Ghorme Sabzi
4. Khoresht- e gheimeh
Egy újabb ragut ajánlok, mely marha és birka húsból egyaránt készíthető. A gheimeh tulajdonképpen egy sárgaborsós ragu, melynek jellegzetes ízét a szárított ománi citrom adja. Érdekessége még, hogy sült burgonyával a tetején kínálják. Közkedvelt, tápláló, tradicionális étel, mely egész évben főzhető. Sárgaborsós marharagu-Khoresht Gheymeh
5. Tahchin
A Tahchin egy iráni sáfrányos-joghurtos rizstorta, melyet mindenfélével töltenek, így aztán van spenótos, padlizsános, csirkehúsos, bárányos, halas, stb…
Szemet gyönyörködtető látvány, zöld pisztáciával és borbolyával megszórva.
Sáfrányos sült rizs spenóttal töltve -Tahcheen-e Esfenaj
6. Ash-e reshteh-tészta leves
Az Ash- e reshteh egyike Irán leghíresebb leveseinek, mely csicseriborsóból , vörös babból, és lencséből készül, a jellegzetes reshteh tészta és sok friss fűszernövény hozzáadásával. Állaga sűrű, főzelékszerű.
Leginkább telente fogyasztják ezt a tápláló ételt, de jellegzetes étele a perzsa újévnek is, hisz úgy tartják, a reshteh tészta szerencsét hoz az újévre.
A legegészségesebb egytálétel amit valaha ettem-Ash Reshteh
7. Zeytoon parvardeh
Marinált olívabogyó, diós -gránátalma sűrítménnyel ,fokhagymával és golpar-ral ízesítve. Perzsa marinált olívabogyó-Zeytoon Parvardeh
8.Kalam Polo-perzsa káposztás rizs
Karamellizált hagyma, karamellizált káposzta, fűszerek, sáfrány és rizs. Ezek az alapelemei a perzsa káposztás rizsnek. Shiráz város jellegzetes étele. A recept régiónként változik. Perzsa káposztás rizs-Kalam Polo
9.Salad shirazi -shirázi saláta
Paradicsom, uborka, saláta hagyma és petrezselyem az alapja ennek a közkedvelt salátának. Az öntet savanyú szőlőlé és olívaolaj keveréke, de gyakorta készítik lime vagy citrom levével is. Shirázi Saláta
10.Loobia Polo-Zöldbabos rizs
Ennek a tradicionális ételnek az alapja, egy fűszeres, húsos , zöldbab ragu, ezt rétegezzük rizzsel és főzzük együtt, míg a rizs át nem veszi a ragu zamatát. Shirázi salátával tálaljuk. Zöldbabos rizs-Loobia Polo
Drága Olvasóm!
Köszönöm, hogy velem tartottál!
Várlak, főzzünk együtt legközelebb is!
Vélemény, hozzászólás?