Nagyon vártam már a pillanatot, amikor a friss zöldhüvelyű zöldbab megjelenik a piacon, mert csak abból készíthető el az egyik kedvenc rizsételem, a Lubia Polo. Tulajdonképpen a mi rakott zöldbabunkhoz hasonlatos étel, csak nem kell hozzá tejföl, és az alapja egy fahéjtól illatozó marharagu, melyet a zöldhüvelyű zöldbabbal , és előfőzött rizzsel rétegezve főzünk készre.
Könnyű, nyári étel,melyet ajánlok szeretettel mindenkinek.
Zöldbabos Rizs-Loobia Polo
Hozzávalók:
50 dkg marhalapocka apró kockára vágva
50 dkg zöldhüvelyű zöldbab, tisztítva, feldarabolva
1 nagy fej salátahagyma apróra vágva
5 gerezd fokhagyma ,zúzva
2 db paradicsom ,apróra vágva
Olívaolaj
1 e.k őrölt fahéj( a hozzáadott fahéj mennyisége nyugodtan lehet több, )
1 kis darabka gyömbér, hámozva, reszelve
1 t.k őrölt kurkuma
1 t.k őrölt római kömény
1 t.k advieh polo fűszerkeverék
1,5 dl forrázott sáfránylé
1 t.k őrölt bors
só
6 e.k sűrített paradicsom
2 lime leve
50 dkg hosszúszemű rizs , néhány órára sós vízbe áztatva, leszűrve
1 teáskannányi forró víz
Egy csipetnyi remek muzsika:Black -Wonderful life
- Egy nagyobb serpenyőben olívaolajat hevítünk, beletesszük az összevágott hagymát, aranysárgára pirítjuk. Ha már szép sárga, hozzáadjuk a fokhagymát ,újabb 1 percig pirítjuk.
- Beletesszük a húst, fehéredésig pirítjuk. Hozzáadjuk a 3 e.k sűrítette paradicsomot, alaposan elkeverjük.
- Ízesítjük a fűszerekkel.
- Felöntjük annyi forró vízzel amennyi ellepi. Rátesszük a fedőt, és lassú tűzön 50 percig főzzük.( az elfőtt vizet nem szükséges pótolni, egy jó sűrű ragut kell kapnunk. végeredményül)
- Egy másik serpenyőben 2 e.k olívaolajat hevítünk, beletesszük az apróra vágott zöldbabot, és folyton kevergetve addig pirítjuk míg a színe megváltozik. Ekkor meghintjük a fahéjjal, sóval, borssal. Meglocsoljuk a sáfránnyal és a limeok levével.
- Hozzákeverjük a sűrített paradicsomot, és felöntjük egy kevés vízzel.
- Levesszük a tűzről, és beleöntjük a marhahúsos raguba, alaposan elkeverjük, majd rátéve a fedőt, még 30 percig főzzük.
- Ha ezekkel megvagyunk, egy nagyobb lábosba tegyünk fel vizet forrni.
- A rizst szűrjük le, majd öntsük a lobogva forró vízbe, 10 percre. Szűrjük le, öblítsük át langyos vízzel. Hagyjuk lecsepegni.
- Közben kóstoljuk meg a húst, ha megpuhult , vegyük le a tűzről.
- Egy nagyobb lábosba öntsünk egy kevés olívaolajat, öntsünk hozzá a sáfrányból, keverjük el, várjuk meg amíg felforr.
- A sáfrányos olajba tegyünk 2-3 evőkanálnyit az előfőzött rizsből,egy fakanállal pedig simítsuk el egyenletesen az edényünk aljára.( ez lesz a tahdig)Bevallom ez a lépést én most kihagytam.
- Tegyünk egy kisebb adagot a rizsből a sáfrányos rizsre, majd merjünk rá a zöldbabos raguból.
- Újabb adag rizs , majd újabb adag ragu következik. A rétegeket nyugodtan hintsük meg fahéjjal, és locsoljuk meg a sáfránnyal.
- Kupacoljuk fel az edény közepére az egészet, a fakanál nyelével fúrjunk 5 lukat a rizses -ragu halomba.
- Tegyük rá a fedőt, és főzzük 5 percig nagy lángon.
- Benedvesített ujjunkat érintsük a lábos oldalához, ha’ pszt ‘hangot ad, csomagoljuk be a fedőt, és lassú tűzön 40 percig főzzük készre.
Tálalása Sirázi salátával: Shirázi Saláta
Noosheh Jaan!
Drága Olvasóm! Köszönöm, hogy itt voltál! Várlak legközelebb is! Ha a Facebookon jársz, nézz be hozzám egy teára!
Vélemény, hozzászólás?