Nyaranta az iráni kerteket jázminok édes illata lengi be. A jázmin csakúgy hozzátartozik egy igazi perzsa kerthez, mint a rózsa vagy a gránátalma.
A képen látható jázmin a bőröndömben utazott hazáig a messzi Teheránból. Egyetlen egy bosszantó tulajdonsága van csupán, hogy mindig akkor virágzik, amikor rengeteget dolgozom, és nincs időm gyönyörködni benne. De ezt meg tudom neki bocsájtani. Most is rengeteg virággal örvendeztetett meg, ezért döntöttem úgy, hogy kár lenne veszni hagyni. Szedtem hát egy jó maréknyit és hajnalok hajnalán nekiálltam Jázmin fagylaltot készíteni. Ehhez mindössze egy nagy maréknyi frissen szedett jázmin virágra, 6 tojás sárgájára, 2,5 dl habtejszínre és 10 dkg. cukorra volt szükségem.
A tejszínt felforraltam, levettem a tűzről, majd beleszórtam a jázmin virágokat. Hűlni hagytam, majd betettem a hűtőbe 2 órára, hogy a virágok aromáját átvegye a tejszín.
Közben a tojások sárgáját vízfürdő felett folytonosan kevergetve besűrítettem, amikor már elég sűrű volt, beleöntöttem a cukrot és alaposan elkevertem. Jeges vízzel teli tálba tettem és addig kevergettem amíg kihűlt.
A tejszínt leszűrtem, majd hozzáöntöttem a cukros tojássárgás fagyi alaphoz.
Az egészet fagyigépbe öntöttem, és 20 perig magára hagytam, hadd keverje jó krémesre.
Dobozba öntöttem és betettem a fagyasztóba, hogy megfelelő állagúra fagyjon.
A végeredmény egy különleges aromájú fagylalt, melyből az Ezeregyéjszaka Legszebb Meséinek varázsa árad. (Vigyázat, nagyon gyorsan olvad, amint az a képeken látható, még a fotózást sem bírta ki. De hát érthető, kutya meleg van)
Noosheh Joon!
Drága Olvasóm! Köszönöm, hogy itt voltál! Várlak máskor is! A Facebookon is nézz be hozzám!
Vélemény, hozzászólás?