A Vavishka – az iráni Gilan-tartomány egyik leghíresebb, tradicionális étele.
Általában darált marhahúsból készülő egyszerű ragu, paradicsomszósszal, kurkumával és citrom levével ízesítve. (Készülhet bárányból, csirkéből és májból is) A kész ragura tojásokat ütünk, melyet csak néhány percig főzünk, keverés nélkül, hogy egészben maradjanak.
Jellegzetessége még, hogy rizzsel és sült burgonyával , kenyér kíséretében tálaljuk. Rettentő finom, úgyhogy irány a konyha, fakanalakat elő!!
Marhahúsragu tojással-Vavishka
Hozzávalók
Muzsika-Arian Band &Chris De Burgh-Dostet Daram
40 dkg darált marhahús
1 nagyobb fej hagyma kockára vágva
2 gerezd fokhagyma zúzva
1 dl forró víz
olívaolaj
4 db nagyobb paradicsom
2 e.k sűrített paradicsom
1/2 citrom leve
1 t.k őrölt kurkuma
só, bors ízlés szerint
1 t.k őrölt paprika
ízlés szerint chili pehely
4 nagyobb burgonya
olaj a sütéshez
A tálaláshoz friss, iráni kenyér (vagy pita. )és főtt rizs.
Elkészítés
A paradicsomok héját húzzuk le, vágjuk darabokra,tegyük egy tálba. Botmixerrel pürésítsük. Tegyük félre.
A burgonyákat hámozzuk meg, vágjuk kisebb kockákra.
Egy nagyobb serpenyőbe öntsünk olívaolajat, tegyük bele a hagymát és kevergetve pirítsuk aranysárgára. Adjuk hozzá a paprikát, a kurkumát és a borsot. Keverjük el alaposan.
Adjuk hozzá a fokhagymát, kevergetve pirítsuk 1-2 percig. Most mehet bele a darált hús. Kevergetve pirítsuk, míg a hús színe teljesen megváltozik.
Adjuk hozzá a sűrített paradicsomot, a paradicsompürét. Öntsük hozzá a vizet,keverjük el. Fedő nélkül főzzük 10 -15 percig alacsony lángon.
Míg fő, süssük meg a burgonyát, szedjük tálra, tegyük félre.
ha megpuhult a hús, ízesítsük sóval, és a citrom levével. Sűrű ,ragu szerűnek kell lennie, ha szükséges a felesleges vizet főzzük el.
Üssük rá a tojásokat, tegyünk rá egy fedőt és 2-3 percig főzzük, míg a fehérje kicsapódik. Nem kell elkeverni a tojásokat!
Rizzsel, sült burgonyával és kenyérrel tálaljuk.
Noosheh Jan!
Drága Olvasóm!
Köszönet érte, hogy itt voltál!
Várlak, főzzünk együtt legközelebb is!
Vélemény, hozzászólás?