Az egyik legnépszerűbb iráni desszert , a puha és ezer színű ( éppúgy, mint az iráni konyha) Masghati.
A Masghati mindig valamilyen keményítővel készített édességet takar. Ennek a tradicionális édességnek az alapja valamilyen folyadék(víz, tej, gyümölcslé) melyet cukorral és keményítővel kombinálnak.
Miután kihűlt, különböző formákra (gyémánt, téglalap stb)vágva kínálják, de nem ritka az sem, hogy még melegen különleges formába öntik, hogy feltálalva kiragyogjon a desszertek közül.
Különböző fűszerek hozzáadásával változtathatunk az ízeken, gyakorta ízesítik rózsavízzel, kardamommal, sáfránnyal, kerülhet bele darabolt pisztácia és mandula egyaránt. Népszerűségét annak köszönheti, hogy rendkívül egyszerűen elkészíthető. Napjaink Iránjában a hétköznapok desszertjévé vált, egy csésze tea mellé kiváló választás. A Masghati Fars tartomány tradicionális édessége, hamisítatlan souvenir.
Borbolyás Masghati
Hozzávalók
7,5 dl borbolyalé
10 dkg cukor
5 e.k keményítő
1 maréknyi borbolya
darabolt zöld pisztácia
( én ezt most nem ízesítettem , de ínyencek adhatnak hozzá ízlés szerinti mennyiségű őrölt kardamomot és rózsavizet)
Elkészítés
A formát amibe önteni fogjuk ,kevéske olajjal kikenjük.
A borbolyalevet lábosba öntjük, beleszórjuk a keményítőt, csomómentesen elkeverjük. Feltesszük a tűzre, folytonos keverés mellett addig főzzük, míg besűrűsödik. hozzáadjuk a cukrot, elkeverjük, még egy percig főzzük. ( Ha azt szeretnénk, hogy mindenhol legyen benne borbolya , akkor most szórjuk bele. Én a forma aljába szórtam, így a tetejét díszítik a borbolya szemek. ) Még forrón a formába öntjük,hagyjuk kihűlni. Betesszük a hűtőbe, minimum 3 órára. tetszés szerinti formára vágjuk, pisztáciával megszórva kínáljuk.
Borbolya levet és magát a gyümölcsöt a Makemenuts kft budapesti boltjában tudsz venni.
Noosheh Jan!
Drága Olvasóm!
Köszönet érte, hogy itt voltál! Várlak, főzzünk együtt máskor is! A blog Facebook és Instagram oldalán is szívesen látlak! Keress meg!
Vélemény, hozzászólás?