A Borani egy joghurt alapú étel, melyet általában előételként, gyors ebédként, vagy csak úgy -mártogatósként-de mindig perzsa kenyér kíséretében tálalnak fel.
Elkészítése rendkívül egyszerű, semmilyen különleges fűszer után nem kell rohangálnunk. Mindössze sóra, borsra és fahéjra lesz szükségünk. A darabolt cukkiniket egy kevéske olívaolajban elősütjük, majd a hagymás, fahéjjal ízesített paradicsomszószban készre főzzük. Hűs, sűrű, natúr joghurttal és sült hagymával a tetején , friss lapos kenyérrel tálaljuk.
Joghurtos cukkini egytálétel-Borani-yeh Kadoo
Hozzávalók
Muzsika-Shadmehr Aghili-Barandeh
6 db saláta cukkini(héjastul)
3 fej saláta hagyma( 1 a raguba, 2 a tetejére a sült hagymához)
3 gerezd fokhagyma zúzva
2 e.k sűrített paradicsom
1 t.k őrölt fahéj
só, bors ízlés szerint
olívaolaj
forróvíz
4 dl sűrű natúr joghurt
A tálaláshoz és a tunkoláshoz:) kenyér
Elkészítés
A cukkiniket alapos tisztítás után félbe, majd negyedekbe vágjuk. Egy nagyobb serpenyőbe 2 evőkanálnyi olajat hevítünk, beletesszük a cukkiniket, mindkét oldalát aranybarnára sütjük.Kiszedjük, tálra tesszük.
Egy másik serpenyőben 4 evőkanálnyi olívaolajon aranysárgára pirítjuk a hagymát( ne spóroljunk az idővel, 15 -20 perc minimum kell neki, hisz ez az étel lelke) Ha már szép színe van, dobjuk mellé a fokhagymákat és kevergetve pirítsuk még 1-2 percig.
Adjuk hozzá a sűrített paradicsomot, keverjük el. 1-2 percig pirítsuk. ízesítsük a fahéjjal. Öntsük fel 1/2liternyi forró vízzel. Ízesítsük sóval, borssal. Tegyük bele a cukkiniket, tegyük rá a fedőt és főzzük 30 percig.
Közben a vékonyra szeletelt hagymákat dobjuk 5-10 percre lobogva forró vízbe. Szűrjük le, papírtörlővel itassuk le róla a felesleges vizet. Forró olajban süssük ropogósra. Szedjük ki, tegyük félre.
A főzési idő elteltével vegyük le a fedőt, és a felesleges vizet főzzük el.
Szedjük tányérra. A joghurthoz keverjünk egy kevés vizet, csak ,hogy csorgathatóbb legyen .( ha valaki szeretné, még tehet a joghurtba 1-2 gerezd ,zúzott fokhagymát) Csorgassuk a joghurtot a tetejére. Díszítsük a sült hagymával. Melegen vagy langyosra hűlve egyaránt isteni finom!
Noosheh Jan!
Drága olvasóm!
Köszönet érte, hogy itt voltál! Várlak, főzzünk együtt legközelebb is! A blog Facebook oldalán is szívesen látlak!
Vélemény, hozzászólás?