A karfiolos marharagu , egy könnyed, őszi fogás, karfiol rajongóknak egyenesen kihagyhatatlan.
Egyszerűen elkészíthető , csupán csak a legfontosabb perzsa hozzávaló szükségeltetik hozzá ,ez pedig nem más, mint az idő. Mert a jó dolgokhoz idő kell, egy jó raguhoz még inkább.
Ősz van , a karfiol ára még korántsem tükrözi a szezont, de annyi baj legyen. Miért épp a karfiol lenne idén olcsó? De ne füstölögjünk olyasmin, amin nem tudunk változtatni. Inkább főzzünk!
Karfiolos marharagu-Khoresht gol kalam
Hozzávalók
Muzsika: Majka-Zorán-Belehalok
1 nagyobb fej saláta hagyma apróra vágva
50 dkg marha lapocka nagyobb kockákra vágva
olívaolaj
1 t.k őrölt kurkuma
1/2 t.k őrölt fahéj
1 közepes fej karfiol
3 e.k sűrített paradicsom
ízlés szerint só, bors, chili pehely
1 lime leve
forró víz
Elkészítés
Egy nagyobb edényben felhevített olajon aranysárgára pirítjuk a hagymát. Ha már szép a színe, hozzáadjuk a húst, kevergetve pirítjuk tovább, míg a színe megváltozik. 10-15 perc. Meghintjük a fahéjjal, kurkumával. Elkeverjük, felöntjük annyi forró vízzel amennyi ellepi. Nem sózzuk, majd csak a végén! Rátesszük a fedőt, és mérsékelt tűzön egy órán át főzzük, míg a hús megpuhul.( marhahúsa válogatja, van amelyiknek több idő kell.
Ha a hús megpuhult készítsük el a karfiolt. Ehhez az alaposan megtisztított karfiolt nagyobb rózsákra szedjük. Egy nagyobb serpenyőben olajat(3-4 e.k ) hevítünk, beletesszük a karfiolokat, és kevergetve pirítjuk, míg kissé megbarnul. Vigyázzunk, az elején fröcskölni fog!( sokkal barnább és pirultabb legyen, mint a fotón!)
Ha már barnára pirult, locsoljuk meg 1 lime levével. Adjuk hozzá a sűrített paradicsomot, hintsük meg 1 teáskanálnyi sóval,némi chilivel. Ha valaki igazán perzsa ízvilágot szeretne a ragunak, szórja meg a karfiolt némi Advieh khoresht fűszerkeverékkel. Keverjük el, pirítsuk 1-2 percig tovább.
Ha a ragunk már jó sűrű, és a felesleges vizet elfőztük, jöhet a Barba trükk.:) Nem a karfiolt borítjuk a raguba, hanem épp fordítva, a ragut borítjuk bele a karfiolba. Ha szükséges , öntsünk még hozzá 1-2 dl forró vizet. Most ízesíthetjük sóval, borssal. Tegyük rá a fedőt és 15 percig főzzük. Vigyázzunk, hogy a karfiol ne essen szét, és a ragunk kellőképpen sűrű legyen!
Hosszú szemű , főtt basmati rizzsel tálaljuk.
Noosheh Jan!
Drága Olvasóm!
Köszönet érte, hogy itt voltál! várlak, főzzünk együtt legközelebb is!
Vélemény, hozzászólás?