Paradicsomból sok minden készülhet, ketchup, paradicsomlé, paradicsomszósz és lekvár.
Ne törődjetek a kétkedőkkel, a huhogókkal, mert a paradicsomlekvár igenis jó dolog. Lehet ,hogy elsőre fura, még maga a gondolat is, no de csak adjatok egy kanállal a kétkedőknek,máris nyúzni fognak a receptért. A paradicsomlekvárról senki sem fogja elsőre megmondani, hogy paradicsomból készült, nem lesz sem savas, sem jellegzetes paradicsom íze. A gyömbér íze egyáltalán nem tolakodó, inkább a fahéj dominál. Bátran készíthetitek diétás cukorral is, a fele mennyiséget én is azzal főztem.
A paradicsomlekvárhoz mindenképp húsosabb, lucullus paradicsomot ajánlatos használni. Ha ez megvan, nyert ügyünk van, már csak a friss gyömbért és a fahéj rudakat kell beszereznünk.
Fahéjas paradicsomlekvár
Hozzávalók
2 kg Lucullus paradicsom
2 kg cukor
4 fahéj rúd
2 egész kardamom
1 diónyi friss gyömbér meghámozva lereszelve
2 dzsemfix 2:1
Elkészítés
( Zárójelben jegyzem csak meg, hogy az általam készített diétás verzióhoz, elég volt 35 dkg Dr Oetker befőzőcukor sztíviával(1 zacskónyi) ill. 1 kilónyi paradicsom)
A paradicsomok héját kereszt alakban bevágjuk, néhány percre forró vízfürdőbe tesszük, meghámozzuk.
Tálba tesszük, darabokra vágjuk, botmixerrel pürésítjük. Lábosba öntjük, beledobjuk a fahéjrudakat, feltesszük a tűzre. Nagy lángon főzzük, míg a felesleges víz elfő róla és kezd besűrűsödni. Takarékra vesszük.
Beleöntjük a cukrot, a gyömbért, elkeverjük. Kevergetve lassú tűzön addig főzzük, míg rotyogva fröcsköl. Ekkor beleöntjük a dzsemfixet, még 5 percig főzzük.
Levesszük a tűzről, kihalásszuk a fahéjat és a kardamomot, és még forrón, csírátlanított üvegekbe szedjük. Ha tovább szeretnénk eltartani, száraz dunsztba tesszük.
Fetasajttal megkent pirított kenyérrel kínáltam. Mennyei.
Noosheh Jan!
Vélemény, hozzászólás?