Az Iráni konyha joghurt nélkül teljesen elképzelhetetlen, valamilyen formában szinte mindig ott van az asztalon.
Az évszakok változásával a joghurtból készülő ételek is változnak, az évszaknak megfelelő idény zöldség vagy gyümölcs felhasználásával ,ínycsiklandó fogások kerülnek asztalra. Tavasszal és ősszel rendkívül népszerű előétel a spenótos joghurt-Borani Esfenaj, nyáron nincs lakoma uborkás joghurt-Mast o Khiar -nélkül, és ha étteremben járunk a kebabunk mellől sem hiányozhat a mentás joghurt ital a Doogh.
Mivel javában tart a rebarbara szezonja,melynek perzsa neve-Rivas. Készülhet belőle marhahúsos ragu.
A kánikula étele: perzsa joghurtos uborka mártogatós-Mast-o Khiar
Az egyik kedvenc perzsa szakácskönyv íróm után szabadon-rózsavízzel, mézzel és kardamommal ízesítve -készítettem el ezt a remek receptet. Ha valami egészséges desszertet tennétek a család asztalára, akkor javaslom, ez legyen az, mert nagyon finom!
Rebarbarás Joghurt
Hozzávalók
5 szál rebarbara apróra vágva
fél liter sűrű natúr joghurt
5 e.k méz(ha valaki édesebben szereti adhat hozzá többet.
1 /2 t.k őrölt kardamom
1 t.k rózsavíz
kevés víz
A tetejére darabolt zöld pisztácia
Elkészítés
A rebarbarát lábosba öntjük, kevéske vizet öntünk alá, épp csak annyit nehogy oda égjen. Feltesszük a tűzre és addig főzzük, míg el kezd szétesni.10-15 perc. Nem baj, ha darabos marad, de az sem ,ha teljesen szétesik. Fakanállal elkeverjük, belecsorgatjuk a mézet, ízesítjük a kardamommal, elkeverjük, még 5 percig főzzük. Levesszük a tűzről, hozzáöntjük a rózsavizet, elkeverjük. Félretesszük, és megvárjuk míg teljesen kihűl.
A joghurtot tálba tesszük, (ha édesebben szeretjük csorgathatunk ebbe is egy kis mézet),kikeverjük.
A tálalás ránk bízva,a joghurtot és a rebarbarapürét tetszőleges formájú tálba tesszük, akár rétegezhetjük is, vagy tálalás előtt össze is keverhetjük, a fantáziánkra van bízva, mindenhogyan isteni finom lesz! A tetejét darabolt zöld pisztáciával megszórjuk.
Noosheh Jaan!
Drága Olvasóm!
Köszönet érte, hogy itt voltál! Várlak ,főzzünk együtt legközelebb is. A blog Facebook oldalán jártál már?
Vélemény, hozzászólás?