A Borani Esfenaj,az az előétel,ami függőséget okoz. A Borani Esfenaj,az az előétel,melyből annyit fogsz enni,hogy más már nem fér beléd. Ha egyszer megkóstolod,úgy fogod magadba kanalazni,hogy átfut majd az agyadon,hogyan is élhettél eddig nélküle. Mert Borani Esfenaj nélkül lehet élni,de minek? 🙂
A Borani Esfenaj egy vegetáriánus perzsa étel,
egy mártogatós,spenótból,joghurttal,sült hagymával és dióval. Esfenaj a spenót neve farsziul. Borani pedig mindig valamilyen joghurttal elkevert ételt takar.
A Borani esfenaj-ban úgy simul bele a spenót a joghurtba,ahogyan a borsószem a héjába. Kétség sem fér hozzá,összeillenek. Persze ehhez kiváló minőségű,sűrű,natúr joghurtot kell vásárolnunk,de megéri az utánajárást! Silányabb állagú és minőségű joghurtnak látszó élelmiszerrel nem érdemes próbálkozni,mert a végeredmény nem lesz ugyanaz!
Jómagam,ezt az ételt,spenótszezonban hetente kétszer biztosan elkészítem.Mondom,hogy függőséget okoz..:-)
Spenótos Joghurt Mártogatós (Borani Esfenaj)
Hozzávalók:
1/2 kg nagylevelű spenót
800 g. sűrű, jó minőségű natúr joghurt
2db salátahagyma vékonyra szeletelve
Fél t.k őrölt kurkuma
1e.k olívaolaj
1 tk. fokhagymapor
1 tk. őrölt fahéj
Ízlés szerint só, őrölt fekete bors
A10-15dkg darabolt dióbél
Muzsika:Arash és Ayshel-Always
A Perzsiából eredeztethető spenót kitűnő forrása a következő anyagoknak: K -vitamin, A -vitamin, mangán, folsav, magnézium, vas, C-vitamin, B2- vitamin, kalcium, kálium, és B-6 vitamin, élelmi rostok, réz, növényi fehérjék, foszfor, cink és E -vitamin. Ezen kívül ismert forrása az omega -3 zsírsavnak , niacinnak és szelénnek.
Miközben Arash azt énekli:” You always on my mind ,Always in my heart”-persze vele énekelve megmostam a spenótot, lecsepegtettem, majd összevágtam. Egy serpenyőbe tettem, öntöttem rá annyi vizet, amennyi ellepi és feltettem főni. Forrástól számított 10 perc múlva levettem a tűztől, alaposan átöblítettem, majd visszatettem a tűzre, lefedtem, és saját levében újabb 5 percig puhára főztem.
Leszűrtem , kinyomkodtam belőle a felesleges vizet, majd félre tettem, amíg kihűl.
A joghurtot egy tálba tettem, hozzáadtam a fokhagymaport, a fahéjat, a sót, és az őrölt fekete borsot, majd az egészet jó alaposan elkevertem. Az ízesítéssel lehet játszani, természetesen adhatunk még hozzá többet is a megadott mennyiségekből, ha ízesebbre szeretnénk. Hozzákevertem a spenótot, és betettem 2 órára a hűtőbe,hogy az ízek összeérjenek.
Egy serpenyőben az olívaolajon aranysárgára pirítottam a hagymákat. Meghintettem a kurkumával,elkevertem. Gyönyörű sárga színt kapott a kurkumától.a Megvártam míg kihűl,majd tálalásnál elrendeztem a Borani tetején,a darabolt dióval együtt. A sült hagymát és a diót bele is keverhetjük,úgy is nagyon finom lesz. Kínáljunk mellé friss,meleg pita kenyeret,de rozs kenyérrel is isteni !
Nooseh Jan!
Drága Olvasóm! Köszönöm,hogy itt voltál! Nézz be hozzám máskor is! A blog Facebook oldalán is várlak!
Vélemény, hozzászólás?