Ajándék sütemény recept minden Kedves Olvasómnak adventre.
Minden perzsa gyermek kedvenc süteményét sütöttem meg. Ez a sütemény végigkíséri a gyermekkort, nincs olyan perzsa édesanya ,aki ne tudná elkészíteni. Felnőttként pedig egy tipikus teasüteménnyé válik. Jómagam is teával tálaltam. Az utolsó morzsáig elfogyott mind!(a fiamra mindig lehet számítani!)
A szó’ shirin azt jelenti édes. ‘ Khesmes jelentése -mazsola. ‘Shirini-édesség.
Egyébként a mazsola volt az első szó, amit farsziul megtanultam. Perzsa vendégeimet magyaros menüvel leptem meg vacsorára, gulyást főztem és túrós palacsintát, mely utóbbi azért is volt nehéz mutatvány Teheránban, mert túró nem kapható, valahányszor enni akartam, nekem kellett megfőzni, joghurtból. Hamar belejöttem és hamar rájöttem, hogy az otthon készített túrónak nincs párja.
Kedves vendégeim nő tagjai a vacsora végén , a desszertnél elnézést kértek, majd aktívan el kezdték kicsomagolni a palacsintát, hogy megtekintsék mivel is van töltve. Kapros túrós is volt, a kaprot azonnal felismerték, de a túróval nem nagyon tudtak mit kezdeni. S akkor megpillantották a mazsolát, s kórusban kiáltottak fel:”khesmes! Majd kibányásztak néhány szem mazsolát, s kezdetét vette a nyelvlecke. Imádtam őket,azt sem bántam, hogy nem ették meg a palacsintát, mert nagyon vigyáztak a vonalaikra. Egyébiránt a nők többsége Iránban vagy fogyókúrázott, vagy fogyókúrázik, vagy fogyókúrázni fog.:)( nem vagyok én perzsa véletlenül?:)
Na , de vissza a süteményünkhöz.
Ezt a süteményt végtelenül egyszerű elkészíteni, csak össze kell keverni a hozzávalókat,s máris mehet a sütőbe. 10 -12 perc alatt megsül. Közben békebeli vaníliaillat árad a konyhából s alig tudjuk kivárni, hogy meghűljön.
Mivel imádom a mazsolát, többfélét is tartok itthon. Egészséges édesség és pont.
Perzsa mazsolás sütemény-Shirini Keshmeshi
Hozzávalók:
30 dkg liszt
15 dkg mazsola
15 dkg cukor
25dkg olvasztott vaj, vagy margarin
3 egész tojás
1 csipet só
2 e.k forrázott sáfrány
jó minőségű vanília , vagy vaníliás cukor, egy -két tasak
fél tasak sütőpor
Keverjük össze a lisztet a cukorral, a sütőporral, a csipetnyi sóval.
Öntsük hozzá az olvasztott vajat, vagy margarint, és most adhatjuk hozzá a sáfrányt, a vaníliát , és a tojásokat is. Keverjük el alaposan, végül szórjuk bele a mazsolákat.( annyira finom, hogy nem bírtam megállni, hogy ne nyalakodjak, könyékig tésztás voltam:)
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Tegyünk a tepsibe egy sütőpapírt, majd egy fagylaltos kanál segítségével tegyünk a masszából csapott kanalas halmokat.
Nekem ebből a mennyiségből 12 db lett.
Mehet a sütőbe, 10 -12 percre. Megijedni nem kell, kissé el fognak laposodni, de nyugi, ilyennek kell lennie!
Nooseh Jaan!
Drága Olvasóm!
Köszönet érte, hogy benéztél! Várlak, főzzünk együtt legközelebb is! A blog Facebook oldalán is!
Martina mondta
Évekkel ezelőtt találtam rá erre a receptre, azóta már számtalanszor készítettem el, a család örömére. Köszönet érte! ❤️
Gránátalmakisasszony mondta
Boldog vagyok, hogy ízlik a családnak ez a sütemény! Én Köszönöm !