A koofteh (húsgombóc) egy rendkívül közkedvelt étel Iránban. Rengeteg változata ismert, én most egy rizses húsgombócot készítettem, meglepetésekkel a közepében. Fogadjátok szeretettel!
A koofteh készítése nem olyan egyszerű, mint amennyire első ránézésre tűnik, kezdőknek egy jó párszor el kell készíteniük, mire tökéletessé válik. Meglátjátok, hol szétesik, hol nagyon magába szívja majd a szószt. Talán a legnépszerűbb változata a tabrizi, mely első ránézésre egy méretes hógolyótól kölcsönözte méretét, és a közepe főtt tojást rejt. A húsgombóc egyébként többnyire nagyméretű, az aprócska húsgolyókat, ha koofteh- készítésre adtuk a fejünket, nyugodt szívvel felejtsük el.
A képen a meglepetések láthatók, amiket a koofteh-be töltöttem. Dió, borbolya, aszalt sárgabarack és sült hagyma. A sárgabarackokat nem kell beáztatni, elég ha feldaraboljuk őket. A diót is célszerű kisebb darabokra törni. A mozsárra szokás szerint a sáfrány összezúzásához lesz szükségünk.
Koofteh Berenji-Rizses húsgombóc
Hozzávalók:
20 dkg sárgaborsó 2 órára beáztatva, leszűrve
20 dkg jázmin rizs
50 dkg darált marhahús
Őrölt bors ízlés szerint
Só, ízlés szerint
1t.k curry
1t.k őrölt kurkuma
3t.k forrázott sáfránylé
2db. tojás
2 csokor petrezselyemzöld apróra vágva
2 csokor kapor apróra vágva
egy kisebb darab zöldhagymaszár
1 kisebb salátahagyma lereszelve
A sült hagymához 2 nagyobb fej salátahagyma vékonyra szeletelve
olívaolaj
1 e.k csicseriborsóliszt
A paradicsomszószhoz:
2 salátahagyma vékonyra szeletelve
3 e.k olívaolaj
1 üveges sűrített paradicsom
3 marha húsleves kocka
Kezdjük a zenével , hátha elűzi a pocsék hangulatomat.
Amir Tabari és Sohrab Pak-ad -Under The Rain c. számával indítottam,remek dal, igazán nem ők tehetnek róla ,hogy a rossz kedv mégis itt ragadt. „In niz bogzarad. „”Ez is elmúlik egyszer”
- A sárgaborsót öntsük egy kisebb edénybe, öntsük fel vízzel, tegyünk a vízbe egy kevés sót és lefedve főzzük forrástól számított 20 percig, öblítsük át, majd szűrjük le, és tegyük félre.
- A darált marhahúst keverjük össze jó alaposan a sóval, borssal, curryvel, kurkumával , és a reszelt hagymával,majd tegyük be fél órácskára a hűtőbe.
- Mossuk meg a rizst, tegyük fel főni annyi forró vízben amennyi ellepi, locsoljuk meg a sáfránnyal. Fedő nélkül, addig főzzük, míg a vizet magába szívja. Vegyük le a tűzről ,tegyük félre.
- Készítsük el a sült hagymát. Az aznapi randikat nyugodtan mondjuk le,hiába a szagelszívó és a nyitott ablak, illatosak leszünk, egészen elképesztően és kiábrándítóan. Hevítsünk 2 e.k olajat egy serpenyőben, és kezdődhet az illatos türelemjáték. Hagymáink 15-20 percig is pirulhatnak , sülhetnek, időnként igényt tartva némi kevergetésre. Mikor már szép barnák, hintsük meg őket sóval, és adjunk nekik egy kis sárga színt egy kevéske kurkumával.
- Vágjuk apróra a zöldfűszereket.
- Adjuk a húshoz a sárgaborsót, a rizst , a zöldfűszereket és a 2 tojást. Keverjük össze jó alaposan, majd ismét mehet vissza a hűtőbe egy újabb félórácskára.( ha lazának találnánk a masszát, keverjük hozzá biztos ami biztos alapon a csicseriborsólisztet.) Nekem ebből a mennyiségből 12 db gombócom lett, és csak jó tanácsként mondom, hogy célszerű 2 edényben főzni egyszerre, mert a gombócok (amik egyébként sem kicsik) meg fognak dagadni.
7. A húsos masszánkat vegyük ki a hűtőből, egy tenyérnyi adagot vegyünk belőle kézbe, és simítsuk a tenyerünkbe, majd a közepébe óvatosan nyomkodjunk egy kis mélyedést. Rejtsük el benne a diót, a borbolyát, az aszalt sárgabarackot, és a sült hagymát. Mindenből egy keveset, ne essünk túlzásokba, mert össze is kell ám még zárnunk a masszánkat, és ha nagyon megtömjük, könnyen széteshet. Tehát, ha benne van az összes fincsi meglepi,szépen a szélektől befelé haladva, óvatosan takarjuk be a tölteléket, majd nagyon finom mozdulatokkal, formázzuk gombóccá.
8.Ha ügyesek voltunk és készen vannak a gombócaink, akkor mindkét edénybe tegyünk 3 e.k olívaolajat, ha már megfelelő a hőfoka, mehet bele 2 fej vékonyra szeletelt salátahagyma, amit kb.10-15 percig pirítsunk, hogy szép színe legyen. Keverjük hozzá a sűrített paradicsomot, öntsük fel 3 dl vízzel, és dobjuk bele a húsleveskockákat. Kevergessük, amíg feloldódnak, forraljuk fel, majd vegyük takarékra.
9. Óvatosan tegyük bele a gombócokat, fedjük le az edényt, és kis lángon főzzük 50 percig, amíg megfőnek és megdagadnak.
10. Tálalása melegen, paradicsomszósszal, sült hagymával a tetején, borbolyával megszórva. Ha lenne, akkor meleg iráni kenyérrel ennénk. De nincs,nem sütöttem, marad a pita.
Nooseh Jaan!
Vélemény, hozzászólás?