Ha valakinek már mindjárt az elején szöget ütne fejébe a cím, az nem lehet véletlen, mert azért amit én most megsütöttem, az csak hasonmása annak a kenyérnek, melyet az utazó Iránban járva megkóstolhat. Ezért az elnevezés, de kéretik elnézni nekem, mert hát se kemencém, se kavicságyam, és valljuk be, ezek nélkül azért elég nehéz Taftoon kenyeret sütni. De szerencsére itt van nekünk a tepsi háta, melyen remekül meg lehet sütni, hogy aztán nekiessünk, mint süket a csengőnek és felfaljuk,még melegen ,jófajta sajttal, sabzival, aztán meg villámcsapásként hasítson belénk a felismerés, hogy nem ehetünk finomított fehér lisztet..Gyorsan meggyászoljuk az idei stradtestünket, lánykorunk bikinialakja már úgyis a múlté, megint feláldoztuk magunkat a bloggerlét oltárán. De milyen jó volt…
Iráni stílusú lapos kenyér-Naan Taftoon
Hozzávalók
Muzsika:Evan Band-To Ke Maroufi
35 dkg finomliszt
1/2 e.k szárított sütőélesztő
1 e.k cukor
1 t.k só
1 e.k olívaolaj
1 dl meleg víz
A tetejére fekete kömény és szezámmag
Elkészítés
A vizet tálba öntjük. Beleszórjuk az élesztőt, a cukrot,összekeverjük. Hozzáadjuk a sót, az olajat, megint elkeverjük. Fokozatosan adagoljuk hozzá a lisztet, és a kezünkkel gyúrjuk össze.
Borítsuk deszkára, 10 percig alaposan gyúrjuk ,majd formázzuk labdaméretűre. Tegyük be egy tálba, hintsük meg liszttel a tetejét, takarjuk be egy konyharuhával és tegyük meleg helyre ,míg megkel( 40 perc.)
Ha megkelt a tésztánk, borítsuk lisztezett deszkára, és egy késsel daraboljuk 8 egyenlő részre. Formázzunk a tésztából apró, zsemleszerű bucikat.
Tegyük fel a tepsit a tűzhelyre hátával felfelé, úgy, hogy a közepe alatt meggyújtjuk a tüzet.
Nyújtsuk vékonyra a tésztát,nem kell szabályos kör alakúnak lennie, és tegyük a tepsire . Szórjuk meg szezámmaggal és fekete köménnyel. Süssük néhány percig, míg szépen felhólyagosodik, és a színe megváltozik. Fordítsuk meg, és süsük 1-2 percig a másik felét is.
Az iráni kenyerekkel ide kattintva ismerkedhetsz:Süssünk barbari kenyeret!
Noosheh Jan!
Drága Olvasóm! Köszönet érte, hogy itt voltál! Várlak, főzzünk együtt máskor is! A blog Facebook oldalán jártál már? Érdemes!
Vélemény, hozzászólás?