A kapros rizs-Shivid Polo, az a fajta meglepő étel,olyasfajta meglepődés, amit akkor érzünk ,ha egy iráni autópályán tolatásba kezd egy autós. Először döbbenet, aztán már csak fura, később meg már mosolyogva együtt lehet vele élni.
A kapros rizs könnyed, mint egy nyári fuvallat,üde, mint zápor után a kert, és annyira de annyira jó. Mert a kapor igazán a nyár íze, gondoljunk csak egy jófajta kovászos uborkára. Mátris összefutott a nyál a számban…
Természetesen a kapros rizs elmaradhatatlan kísérője halételeknek, és grillezett tigrisrákkal is kiváló.
Ám bizton állíthatom, önmagában -némi hűs joghurt kíséretében -is megállja a helyét. Csak bátran azzal a kaporral!
Perzsa kapros rizs-Shevid Polo
Hozzávalók
50 dkg hosszúszemű basmati rizs
4 csokor kapor apróra vágva
olívaolaj
5 e.k forrázott sáfránylé
só
3 gerezd fokhagyma zúzva
víz
Elkészítés
A rizs előkészítését már számtalanszor leírtam, ide kattintva frissítheted tudásod:Főzzünk rizst perzsa módra
A kaprot tálba tesszük, meghintjük egy teáskanál sóval. hozzáadjuk a fokhagymát. Összekeverjük.
Egy nagyobb edénybe egy kevéske vizet öntünk, belekeverünk 2 evőkanál olívaolajat. Feltesszük a tűzre, felforraljuk. Adjunk hozzá 1 evőkanállal a sáfrányléből.
Tegyünk egy adagnyi rizst az edénybe ,kanállal lapogassuk, simítsuk bele az edény aljába.
Öntsük rá a rizsünk felét, adjuk hozzá a kaprot. Egy kanállal egyenletesen oszlassuk el a rizs tetején. Öntsük rá a rizs másik felét. Kupacoljuk fel középre, a fakanál nyelével fúrjunk 6 lukat a rizs kupacba. Tegyük fel a tűzre, tegyük rá a fedőt és nagy lángon 10 percig főzzük, míg a pára el kezd kiválni, lefolyni az üvegfedő belső felén. Ekkor vegyük le a fedőt, csomagoljuk be egy tiszta konyharuhába. Locsoljuk meg a rizst a sáfránnyal,majd tegyük rá a fedőt és kis lángon főzzük 45-50 percig.
Ha jól dolgoztunk jutalmunk egy adag sült, sáfrányos rizs-Tahdig- lesz az edény alján. Ez a legfinomabb csemege és mindig a vendég tányérjára illik tenni a legnagyobb darabot belőle.
Ígérem, nem maradok adós a grillezett tigrisrákok receptjével sem.
Noosheh Joon!
Drága Olvasóm!
Köszönet érte, hogy itt voltál! Várlak, főzzünk együtt legközelebb is! A blog Facebook oldalán is szeretettel látlak! Tarts velem, kalandozzunk együtt a varázslatos iráni ételek birodalmában!
Vélemény, hozzászólás?