Aromás fűszerek keveréke, savanykás borbolya, és narancshéj -mindösszre ennyi a titka ennek a tojáslepénynek.
A fent felsoroltak remekül harmonizálva a cukkinivel egészen különleges, tipikusan perzsa ízvilágot eredményeznek.
Akár előételnek, akár főételnek kínáljuk, nem fogunk vele csalódást okozni. A nyári nagy melegben igazán remek választás.
Cukkinis tojáslepény-Kookoo Kadoo
Hozzávalók
4 közepes méretű zsenge saláta cukkini hámozatlanul, ( természetesen a végeit levágjuk) nagy lukú reszelőn lereszelve
2 t.k só
7 e.k olívaolaj
1 nagyobb saláta hagyma apróra vágva
1 t.k őrölt szárított menta
3 e.k liszt
10 dkg borbolya,10 percre beáztatva, leszűrve
2 gerezd fokhagyma zúzva
1/4 t.k őrölt fahéj
1/4 t.k őrölt kurkuma
1/4 t.k őrölt ,szárított damaszkuszi rózsaszirom
1/4 t.k őrölt sáfrány
1/4 t.k őrölt szerecsendió
1/8 t.k őrölt fekete bors
egy kisebb narancs reszelt héja
5 nagyobb tojás
Muzsika-Shadmehr Aghili-Sarnevesht
Elkészítés
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
REszeljük le a cukkiniket, tegyük tálba. adjuk hozzá a két teáskanál sót, keverjük el, tegyük félre míg levet enged.
Egy nagyobb serpenyőben hevítsünk két evőkanálnyi olívaolajat, tegyük bele a hagymát és pirítsuk aranysárgára. Hintsük meg egy csipetnyi sóval , szórjuk rá a mentát,keverjük el, még fél percig pirítsuk, majd vegyük le a tűzről, borítsuk egy tálba és tegyük félre.
A cukkinit borítsuk rá egy tiszta konyharuhára, fogjuk összer a négy sarkát, majd alaposan nyomkodjuk ki a levét. Öntsük egy nagyobb tálba. Adjuk hozzá a mentás sült hagymát, és a többi hozzávalót, a tojásokat és az olívaolajat kivéve. Keverjük össze alaposan.
Egy nagyobb tálkában egy villával verjük fel a tojásokat, majd öntsük a cukkinihez. Keverjük el alaposan.
Öntsük egy kisebb tepsibe a maradék 4 e.k olívaolajat, oszlassuk el benne, hogy mindenhova jusson. Öntsük bele a cukkinis masszát , egy fakanállal oszlassuk el egyenletesen. Tegyünk a tetejére egy alufóliát, toljuk be a sütőbe és süssük 35 -40 percig. Végezzünk tűpróbát, ha szükséges süssük még tovább.
Vegyük ki a sütőből, hagyjuk kicsitr hűlni. majd szeleteljük fel. A tálalásnál kínálhatunk hozzá sűrű natúr joghurtot.
Noosheh Joon!
Drága Olvasó!
Köszönet érte, hogy itt voltál! Tarts velem, főzzünk együtt legközelebb is! A blog Facebook olodalát is ajánlom becses figyelmedbe!
Vélemény, hozzászólás?