” A tea nevű ital a teacserje(Camellia Sinensis)szárított leveleiből és rügyeiből készülő főzet. Teának nevezzük ezenkívül a tealeveleket nem tartalmazó, más szárított növények, továbbá gyógynövények, fűszerek,vagy gyümölcsök főzetét is.”
A sáfrány, mely a világ legdrágább fűszere-régóta ismert növény.
Elnevezése majdnem minden nyelvben az arab “zafaran ” szóból ered, ami azt jelenti “sárga”.
A perzsák már ie. 10.században sáfrányszálakat fontak áldozati takaróikba. A nagy perzsa uralkodók sáfránnyal festett kelméket hordtak. Szőnyegkészítésnél is használták, színét vízben oldották ki, az így kapott sárga színű lébe mártogatták a gyapjúszálakat. Az Ezeregyéjszaka meséiben a sáfrány a csillagok és a Nap ragyogásával egyenértékű kifejezője a női szépségnek, akárcsak az aranypénz.
Az iráni sáfrány adja a világ termelésének 81 -százalékát. Különös figyelmet szentelnek a termés szárításának, mivel ettől függnek a kész fűszer ízbéli tulajdonságai. Az iráni sáfrány rendelkezik a legjobb festőhatással.
Ha szívesen olvasnál még a sáfrányról, ide kattintva megteheted:A világ legdrágább fűszere -a sáfrány
-Gyógyhatása
Gazdag olyan vitaminokban, mint az A -és C -vitamin, folsav, niacin, riboflavin. Olyan ásványi anyagokat tartalmaz, mint réz ,kálium, kalcium,magnézium,mangán, vas, szelén és cink. Jótékony hatással van a szív és érrendszeri betegségekre, csökkenti a koleszterinszintet, és köhögés ellen is hatásos. Aktív összetevőinek köszönhetően használták görcsoldóként, emésztési zavarok ellen és antidepresszánsként is. Segít megszabadulni a fejfájástól, depressziótól, mivel serkenti a szerotonin kiválasztását. Kiváló stresszoldó, premenstruációs szindróma esetén is hatásos.A sáfrány tisztítja a májat és az epét, segíti az anyagcsere működést,csökkenti az allergiás reakciókat, serkenti az agyműködést.
A sáfrányos tea antioxidánsai csökkentik a szív és érrendszeri megbetegedések kockázatát. A flavonoidok -különösen a likopin-védik az emberi szervezetet a stressz káros hatásaitól, rákos megbetegedésektől és fertőzésektől, ill. a szabadgyökök elleni védelmi rendszer kiépítésében is fontos szerepet nyújtanak.
Főzzetek hát sáfrány teát és élvezzétek jótékony hatásait, mert a sáfrány tea egy csésze egészség!
A sáfrány adagolásával csak óvatosan, mert 20 g már halálos lehet!
Perzsa Sáfrány Tea
Hozzávalók:
Néhány szál iráni sáfrány
Forróvíz
kandiscukor vagy méz
citrom
Elkészítés:
A sáfrányt mozsárba tesszük, porrá törjük, bögrébe öntjük.
Ráöntjük a forróvizet, egy kanállal elkeverjük. Kistányérral lefedjük, 30 percet állni hagyjuk.
Ebből a koncentrátumból tetszőleges mennyiséget poharakba töltünk, forró vízzel felöntjük, ízlés szerint ízesítjük mézzel, vagy cukorral,és citromlével.
Egyéb tea recepteket itt találhatsz:Főzz velem perzsa teát 1.- Fekete tea és egy kis teatörténelem
Főzz Velem Perzsa Teát 2. -Borágó Tea
Főzz velem perzsa teát 3.-Kamilla tea(Chai Babooneh)
Főzz velem perzsa teát 4. – A hibiszkusz tea-ezúttal jegesen- jótékony hatásai
Drága Olvasó!
Köszönet érte, hogy itt voltál! Várlak , főzzünk együtt legközelebb is! A Facebookon is nézz be hozzám, érdemes!
Vélemény, hozzászólás?