Furcsa módon a hummusz nem népszerű étele Teheránnak és az északi tartományoknak sem. (Na jó, érthető, mert a hummusz nem perzsa, hanem arab étel) Pedig a tahini( ARDEH) és a csicseriborsó(Nokhod) kedvelt alapanyagok. A hummus inkább a Perzsa -öbölben és környékén közkedvelt étel, köszönhetően az arab befolyásnak.
Semmi baj sincs azonban a csicseriborsóval, rendkívül népszerű alapanyaga a tabrizi konyhának, változatos és ízletes ételek készítéséhez használják, úgyis,mint ash, vagy rizs ételek-polo.
A legegyszerűbb csicseriborsóból készített étel az úgynevezett”Pismish-e Nokhod”( főtt csicseriborsó, tisztított vajjal és sóval, citromlé vagy ecet kíséretében tálalva)), amelyet családi összejövetelek alkalmával, amolyan ebédnek is beillő reggeliként szolgálnak fel, és utcai ételként is árusítják.
Ezúttal, hogy kicsit elperzsásítsam, borbolyamártással a tetején készítettem el.
Hummusz Borbolyamártással
Hozzávalók:
1 konzerv csicseriborsó
3 gerezd fokhagyma
1 citrom leve
1 t.k őrölt római kömény
2 e.k tahini(szezámpaszta)
2-4 e.k olívaolaj
só
A borbolyamártáshoz:
15 dkg borbolya
2dkg vaj
2 e.k cukor
kevéske víz
Elkészítés:
A konzervet lecsöpögtetjük. Az összes hozzávalót robotgépbe tesszük és krémesen puhára pürésítjük. Megkóstoljuk, ha szükséges ízesítjük.
Borbolyamártás:
Egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat. Beleszórjuk a cukrot, addig kevergetjük míg elolvad. Beleszórjuk a borbolyát, kevés vizet öntünk alá,és lefedve 20 percig ,mérsékelt tűzön főzzük. Levesszük a tűzről, botmixerrel pürésítjük, összeforraljuk.
Pitával vagy rozskenyérrel tálaljuk.
Nooseh Jaan!
Drága Olvasó! Köszönet érte, hogy benéztél! Várlak, főzzünk együtt legközelebb is! A blog Facebook oldalán is várlak!
Vélemény, hozzászólás?