A messzeségben feltűnő Zagrosz hegyvonulatai már a város közelségét jelzik. Valahol ezekben a hegyekben ered Iszfahán életet adó folyója, a Zajande, vagyis az Örök Folyam. Az a fantasztikus ebben a városban, hogy mikor az utazó megérkezik, még nem látja, mennyi csoda várja. Azután elindul és belecsöppen az Ezeregyéjszaka Legszebb Meséibe. A péntek mecset kupolája messziről türkiz színűnek tűnik, de amikor közelebb ér az ember, akkor látja, hogy valójában sárga és fehér színben pompázó szőlőinda motívumokkal díszítették. Az imám téren fenségesen nyúlik el a kék csempével kirakott szökőkút. A kék-a víz és az ég színe-megnyugtatja a sivatag látványától fáradt szemet. Iszfahánban ott a kék mindenütt: a tiszta felhőtlen égen, mely visszatükröződik a szökőkutak vízében, és a mecsetek motívumokkal díszített kupoláin. A kék ott ragyog a bazárban, a szárított borágóvirágokkal teli zsákokban is. Valahányszor megpillantok egy ilyen virágszirmokkal teli zsákot, szinte látom magam előtt a kéklő virágtengert, valahol Iránban, ahogyan hullámzik a szélben.
A bazárban a gyógynövényárusnál végre megtudom, mire jó a borágó virága. Perzsa neve: Gol Gav Zaban-ami magyarul annyit tesz:tehén nyelve virág. A szárított szirmokból készített tea vízhajtó, köhögés kezelésére és megfázásra egyaránt jó, valamint nyugtató hatással van az idegekre. Kiváló antioxidáns forrás , és jót tesz a szívnek.
Az idős árus belemarkolt a kék virágtengerbe, csészébe tette, majd a réz teáskannában lévő forró vízzel leöntötte. Az átlátszó falu kis esztekánban (teáscsésze) a víz színe indigókékre, majd lilásvörösre változott. Én pedig földbegyökerezett lábbal álltam ott és bámultam a varázslatot.
Borágó Tea-Chai Gol Gav Zaban
Hozzávalók:
forró víz
szárított borágóvirágok
Sáfrányos kandiscukor
citrom
Elkészítés:
Tegyünk 2 evőkanálnyi borágó virágot egy porcelán teáskannába .
Forraljunk vizet a teáskannában. Öntsük rá a forróvizet a virágokra. Tegyük a teáskannát a forró vízzel teli kanára, vagy más hőforrásra. Tegyük rá a tetőt, és lassú tűzön 30 percig főzzük, míg az aromák kioldódnak és a víz színesé válik.
Leszűrjük, kandis cukorral és a citrom levével ízesítjük, poharakba töltjük, még forrón megisszuk.
Az enyém ezúttal a sáfrányos cukortól( majd lefutom:)) mennyei ízt kapott. Próbáljátok ki! Megfázásos időben a legjobb gyógyír, természetesen a gyömbéres kurkuma tea mellett!
Drága Olvasóm!
Köszönöm, hogy ezúttal is velem tartottál! Ha tetszett a bejegyzés, kérlek oszd meg, hogy másokhoz is eljuthasson! A Facebookon is várlak.
Vélemény, hozzászólás?