Eshkeneh levest nem most főztem először ,és tartok tőle, hogy nem is utoljára.
Hisz a perzsa hagymalevesnek számtalan variációja létezik. Ezek közül kettőt már elkészítettem. Perzsa hagymaleves1.-Eshkeneh
Ha megismerkednél ezzel a tradicionális levessel, ide kattintva megteheted: Görögszénás perzsa hagymaleves-Eshkeneh
Rebarbarás hagymaleves-Eshkeneh -ye Rivas
Ne aggódjon senki az elmeállapotomért, nem mentek el otthonról, hogy aszalt sárgabarackos hagymalevest főztem. Ez a leves megint egy jó példa az iráni ízek társításának, a végeredmény egyszerre volt édes és sós. Az őrölt szárított menta pedig remekül illik a sárgabarackokhoz.
Aszalt sárgabarackos hagymaleves-Eshkheneh-ye Keshteh
Hozzávalók
Muzsika-Persian Dance Mix 2019
12 db aszalt sárgabarack
5 dkg vaj
2 hagyma vékonyra szeletelve
1 t.k őrölt kurkuma
3 e.k liszt
2 e.k őrölt szárított menta
1 e.k sűrített paradicsom
1.5 l forró víz
só, bors ízlés szerint
4 kisebb tojás
laposkenyér a tálaláshoz
Elkészítés
A sárgabarackokat tálba tesszük, leöntjük annyi meleg vízzel amennyi ellepi, és 1-2 órára ázni hagyjuk, míg megpuhul. Leszűrjük, félre tesszük.
Egy lábosban megolvasztjuk a vajat . Hozzáadjuk a hagymát, kevergetve aranysárgára pirítjuk.
Megszórjuk a kurkumával, a liszttel és a mentával. Kevergetve néhány percig pirítjuk. Hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, néhány percig tovább pirítjuk. Öntsük fel a forró vízzel. Keverjük el.
Tegyük bele a sárgabarackokat. Tegyük rá a fedőt és mérsékelt lángon 20 percig főzzük. Ízesítsük sóval, borssal.
Üssük bele egyenként a tojásokat (nem kell elkeverni) és főzzük tovább 10-15 percig.
Tálalásnál kínáljunk mellé apróra tördelt friss, perzsa kenyeret.
Noosheh Jan!
Drága Olvasóm!
Köszönet érte, hogy itt voltál! Várlak, főzzünk együtt legközelebb is. A blog Facebook oldalán is szívesen látlak!
Vélemény, hozzászólás?