Az adasi egy perzsa leves,(főzelék állaggal), melyet meleg ételként szolgálnak fel, általában reggelire, vagy könnyű vacsorára. Nem nagyon volt olyan szállodai reggeliben részem, ahol ne lett volna ott az asztalon. Rendszerint feltettem a kérdést, :” reggelire lencsefőzelék? Hát ,azbesztből van az én gyomrom?” Így aztán többnyire meg sem kóstoltam, ha meg mégis, a golpar nevű fűszer illata, azonnal elvette az étvágyamat. Sok minden ízét megszoktam és megszerettem az Iránban töltött évek alatt, de a Golpar , ha agyonütnek se tartozik közéjük. Ha megismerkednél vele, ide kattintva olvashatsz róla: Fűszerlexikon -Perzsa medvetalp(golpar)
Sajnos ,ezúttal sem tudtam úrrá lenni a Golpar iránt érzett negatív érzelmeimen, és arra gondolván, hogy itthon az olvasók szinte biztos, hogy nem tudják beszerezni, hát jól ki is hagytam. Helyette friss babérlevelet dobtam bele. Perzsa narancsot sem tudtam szerezni, így aztán maradt a Meyer citrom leve.
A lencse fogyasztása idehaza még mindig nem eléggé népszerű, pedig az egészségre gyakorolt jótékony hatása miatt igazán ehetnénk belőle többet. Hisz, kiváló növényi fehérjeforrás, a lencse nagyobb mennyiségű fehérjét tartalmaz , mint a marhahús. Kiváló vas és B-vitamin forrás, és olyan ásványi anyagok találhatóak meg benne, mint a cink, a kálium és a foszfor. Antioxidáns tartalma pedig bizonyítottan gátolja a rákos sejtek terjedését.
Perzsa lencseleves-Adasi
Hozzávalók( 4 személyre)
Muzsika:Shadmehr Aghili-Taghdir
1 nagyobb fej saláta hagyma apróra vágva
3 gerezd fokhagyma zúzva
50 dkg zöld lencse(minimum 2 órára beáztatva, leszűrve)
2 e.k sűrített paradicsom
3 e.k liszt
1 e.k őrölt kurkuma
1 e.k őrölt golpar( helyette 2 babérlevél)
só, bors ízlés szerint
olaj a főzéshez
A savanyításhoz 2 citrom leve
Forróvíz
A tetejére chili pehely és apróra vágott petrezselyem
Elkészítés
Kezdjük azzal, hogy egy teáskannába vizet öntünk és feltesszük forrni. Ha felforrt vegyük le a tűzről, tegyük félre.
Egy nagyobb edényben felhevített olajon pirítsuk aranysárgára a hagymát, majd adjuk hozzá a fokhagymát, és tovább kevergetve pirítsuk 1-2 percig.
Adjuk hozzá a fűszereket, (a babérlevél és a só kivételével ) , szórjuk meg a liszttel és kevergetve 1-2 percig pirítsuk tovább. Most hozzáadhatjuk a sűrített paradicsomot is. Pirítsuk tovább 2-3 percig. Tegyük bele a lencsét, keverjük el. Öntsük fel annyi forróvízzel,amennyi bőven ellepi. Dobjuk bele a babérlevelet. Forraljuk fel. Ha felforrt tegyük rá a fedőt és főzzük addig míg a lencse megpuhul, 50 -60 perc. A főzési idő leteltével vegyük le a fedőt , és ha szükséges a felesleges vizet főzzük el, sűrű, főzelékszerű állagúnak kell lennie. Ízesítsük a sóval és a citromok levével. Forrón, chilivel és petrezselyemmel megszórva tálaljuk. Eszméletlenül finom!
Drága Olvasóm!
Köszönet érte, hogy benéztél! Várlak ,főzzünk együtt legközelebb is! Gyere a blog Facebook oldalára, hogy ne maradj le semmiről! Vagy iratkozz fel a hírlevélre!
Vélemény, hozzászólás?