Az iráni Gilan tartományban ,néha a padlizsánt -fekete csirkének -nevezik, utalva ezzel arra, hogy kiváló húspótlóként bármilyen ételben megállja a helyét. Ez a ragu, újfent ékes bizonyítéka annak, hogy a savanyú , no meg a sós, milyen remekül összeillenek. Pont, mint a borsó meg a héja.
Ehhez a raguhoz elő kell sütnünk a karikákra vágott padlizsánokat, és ha nem akarjátok, hogy sok olajat szívjanak magukba sütés közben, akkor jobb, ha a sütőben sütitek elő.
Ennél a receptnél gránátalma sűrítményt és friss gránátalmát egyaránt használunk majd. Tálalása természetesen az elmaradhatatlan, hosszúszemű basmati rizzsel.
Diós Gránátalmás Padlizsánragu-Bademjan ba Anar
Hozzávalók
3 nagyobb padlizsán(csíkosra hámozva ,vastagabb karikákra vágva
6 e.k olaj
2 saláta hagyma apróra vágva
1 t.k őrölt kurkuma
ízlés szerint só és őrölt fekete bors
1 e.k sűrített paradicsom
5 dkg dió apróra törve( én becsomagoltam egy konyharuhába, és húsklopfolóval apróra törtem)
1 gránátalma magja
3 e.k gránátalma sűrítmény
1 csipet sáfrány(forrázva)
forró víz
Néhány szemgránátalma mag a díszítéshez
Elkészítés
A padlizsánokat tálcára tesszük, mindkét oldalát meghintjük sóval, fél órát állni hagyjuk. Folyóvíz alatt leöblítjük, papírtörlővel szárazra töröljük.
Egy serpenyőben kevéske olajat hevítünk, beletesszük a padlizsánokat ,és mindkét oldalát elősütjük. Kiszedjük, tálba tesszük.
Egy nagyobb serpenyőben olajat hevítünk, aranysárgára pirítjuk a hagymát. Ízesítjük a kurkumával, borssal. Beletesszük a sűrített paradicsomot, a gránátalma magokat és a diót. Kevergetve 2 percig tovább pirítjuk. Öntsük fel egy kevéske vízzel, adjuk hozzá a gránátalma sűrítményt. Tegyük bele a padlizsánokat, locsoljuk meg a sáfránnyal. Ízesítsük sóval, majd tegyük rá a fedőt és 35 percig főzzük. A főzési idő elteltével vegyük le a fedőt és ha szükséges a felesleges vizet főzzük el. (Vegyük figyelembe, hogy másnapra a padlizsánok magukba szívják majd a szósz jelentős részét.)
Forrón, gránátalma magokkal megszórva, főtt basmati rizzsel tálaljuk.
Noosheh Jan!
Drága Olvasóm!
Köszönet érte, hogy benéztél!
Várlak, főzzünk együtt legközelebb is! A blog Facebook oldalát is ajánlom figyelmedbe!
Vélemény, hozzászólás?