Nyugat Irán, hegyekkel tarkított , Kurdok lakta régiójában, a szorgos női kezek, egy egyszerű lapos kenyeret sütnek, egy helyi ,tavasszal gyűjtött hagymafélével töltve, melynek neve: pichak. A mi nyelvünkön , maga a szó, kissé viccesen hangzik, de ha kinevetgéltük magunkat, elmondanám, hogy a fent nevezett kenyér , nagy méretű változatát, szabadtűzön, egy hatalmas méretű serpenyőn-a saj-on sütik készre.
Az én változatom egy hangyányit kisebb, és mivel szegény ember vízzel főz, magyar blogger meg- pichak nem lévén- újhagymával. Hajtattam némi fokhagymát is, annak zöld szára is belekerült.
Sütés után meglocsoltam olvasztott vajjal, melytől afféle abbahagyhatatlan bűnös élvezetté vált. Kacérkodom a gondolattal, hogy legközelebb fetasajtot is morzsolok bele. A kész kenyerek , papírtörlőbe csomagolva, bezacskózva két napig elállnak, csak fogyasztás előtt sütőben át kell melegíteni.
Újhagymával töltött kurd lepénykenyér-Kalaneh
Hozzávalók
Muzsika-Shadmehr Aghili-Tourner La Page
35 dkg finomliszt
1 t.k só
1 e.k olívaolaj
1,5 dl langyos víz
8 dkg vaj
2 csokor újhagyma a zöld szárával együtt apróra vágva
zöld fokhagymaszár( elmaradhat)
Elkészítés
Tegyük a lisztet egy keverőtálba, adjuk hozzá a sót, keverjük össze. Készítsünk egy kis mélyedést a közepébe, öntsük bele az olajat, a víz felét, és a kezünkkel keverjük össze. Öntsük hozzá a maradék vizet, miközben a kezünkkel folyamatosan dolgozzuk össze a tésztát. Ha összeállt, borítsuk egy gyúródeszkára, és gyúrjuk meg jó alaposan. (10-15 perc)
Tegyük vissza a tálba, liszttel szórjuk meg a tetejét. takarjuk le egy konyharuhával és pihentessük egy órát.
Lisztezzük be a gyúródeszkát. A cipónkból tépkedjünk dió nagyságú darabokat. Nyújtsuk ki kör alakúra, minél vékonyabbra.
Tegyünk rá a hagymából, majd hajtsuk félbe a tésztát.
Nyomkodjuk össze a széleket, majd sodorjuk össze, hogy kissé hullámos legyen.
Olvasszuk meg a vajat( én tettem bele 1 teáskanálnyi sót is), vegyük le a tűzről, tegyük félre
Egy nagyobb serpenyőt forrósítsunk fel. (akkor jó, ha a bele cseppenő víz, sisteregni kezd) Tegyük bele a kenyerünket, és mérsékelt tűzön, oldalanként 5-5 percig süssük. Tegyük tálra, locsoljuk meg az olvasztott vajjal.
Drága Olvasóm!
Köszönet érte, hogy itt voltál! Várlak, főzzünk együtt legközelebb is! A blog Facebook oldalát is ajánlom figyelmedbe!
Vélemény, hozzászólás?