Nyíló ibolyák az árok parton, zsenge karalábék a piacokon, visszavonhatatlanul kitavaszodott.
A karalábé méltánytalanul mellőzött zöldségféle, bár kicsit sem az én konyhámban, mert én imádom. Levesnek, főzeléknek, ragunak egyaránt. És ha számbavesszük milyen jótékony hatással van az egészségünkre, csak nyerhetünk vele.
A perzsa konyhában betöltött szerepe nem túl jelentős, de a karalábés ash az egyik nagy kedvencem( a receptjét ide kattintva találod:Szárzelleres karalábé leves (Aash-e Kholrabi)
A kurkumával és római köménnyel ízesített karalábét , curry-vel és kurkumával ízesített, némi olajban elősütött ,apró húsgombócokkal együtt rétegeztem, a szokásos módon előkészített rizzsel. Némi sáfránnyal és olvasztott vajjal meglocsolva főztem készre. A végeredmény önmagáért beszél.
Sáfrányos rizs karalábéval és húsgolyókkal -Kalam Ghomri Polo
Hozzávalók
40 dkg hosszúszemű basmati rizs
50 dkg karalábé hámozva apró kockákra vágva
4 e.k olaj
1 t.k őrölt kurkuma
1 t.k őrölt római kömény
1/2 t.k őrölt fekete bors
só ízlés szerint
3 dkg olvasztott vaj
sáfrány
A húsgombócokhoz:
40 dkg darált marhahús
1/2 t.k őrölt kurkuma
1/2 t.k curry
só ,bors ízlés szerint
1 hagyma lereszelve
2 e.k olaj a sütéshez
Elkészítés
Kezdjük a húsgombócokkal: A darált húst tegyük tálba, adjuk hozzá a fűszereket, és a reszelt hagymát. Keverjük össze jó alaposan. formáljunk a masszából apró húsgolyókat. Egy serpenyőben hevítsünk olajat, tegyük bele a húsgolyókat, süssük készre. Szedjük egy tálra, tegyük félre.
Egy nagyobb serpenyőben, két evőkanál olajon pirítsuk meg a karalábékat. ha már megváltozott a színe, ízesítsük a kurkumával, római köménnyel, borssal ,sóval. Kevergetve még 1-2 percig pirítsuk. Vegyük le a tűzről, tegyük félre.
Egy nagyobb edénybe öntsünk egy kevéske vizet, és 2 evőkanál olívaolajat. Forraljuk össze. Tegyünk bele az előkészített rizsből pár kanálnyit, lapogassuk le az edény aljára alaposan. Szedjük rá a fele rizst, rendezzük el rajta a karalábét és a húsgombócokat. Takarjuk be a maradék rizzsel. Locsoljuk meg az olvasztott vajjal és a sáfránnyal. Tegyük rá a fedőt ,és 5 percig nagy lángon főzzük.
Vegyük le a fedőt, csomagoljuk be egy konyharuhába, és tegyük vissza z edényre. Vegyük takarékra a lángot,és főzzük 45 percig, míg a karalábé megpuhul. Tálalásnál kínáljunk mellé friss idénysalátát.
Noosheh Jan!
Drága Olvasóm!
Köszönet érte, hogy itt voltál!
Várlak, főzzünk együtt legközelebb is!
A blog Facebook oldalán is remek társaság vár!
Vélemény, hozzászólás?