A perzsa újév ünnepének (A perzsa újév ünnepe-Nowruz )egyik jellegzetes süteménye a Ghottab. Az iráni Yazd városának jellegzetes süteménye. A tészta maga ,csörögefánkra hajaz, a tölteléket alkotó őrölt mandulát , a hagyományoknak megfelelően,kardamommal és rózsavízzel illik ízesíteni. Rendkívül ízletes, és mutatós teasütemény, melynek helye van az ünnepi asztalon.
24 darabhoz ,mindössze 10 dkg mandulára van szükségünk, úgyhogy kivételesen a pénztárcánk sem fogja annyira bánni.:) Rendkívül laktató, és kalóriadús, az olajban sütésnek hála. De, az alakbarátabb verziót süthetjük 180 fokosra előmelegített sütőben, húsz percig. Persze, mielőtt a sütőbe tolnánk, némi olvasztott vajjal locsoljuk meg.
Őrölt mandulával töltött teasütemény-Ghottab
Hozzávalók(24 darabhoz)
20 dkg finom liszt
1 dl natúr joghurt
2 tojás sárgája
10 dkg olvasztott vaj
1 csipet só
A töltelékhez
10 dkg mandula
10 dkg porcukor(plusz a szóráshoz)
2 t.k őrölt kardamom
1 e.k rózsavíz
olaj a sütéshez
Elkészítés
Tegyük egy keverőtálba a tojássárgákat, adjuk hozzá a joghurtot, a csipet sót,keverjük el alaposan. Öntsük bele az olvasztott vajat, majd folytonos keverés mellett szórjuk bele a lisztet is. Dolgozzuk össze alaposan. Takarjuk le egy konyharuhával és tegyük be a hűtőbe 1 órára pihenni.
Tegyük egy robotgépbe a mandulát , a kardamommal, porcukorral és a rózsavízzel. Zúzzuk össze jó alaposan. ( ha nincs robotgépünk, daráljuk finomra a mandulát, és keverjük hozzá a többi hozzávalót) Öntsük tálba, tegyük félre.
Vegyük ki a tésztát a hűtőből, tegyük egy belisztezett gyúródeszkára. Vágjuk félbe, amelyik felével nem dolgozunk, azt tegyük vissza a hűtőbe.
Nyújtsuk a tésztánkat 2-3 mm vastagságúra. Egy bögre, vagy pohár segítségével szaggassuk kör alakúra a tésztánkat. Tegyünk a közepébe 1 púpozott teáskanálnyit a mandulás töltelékből. Hajtsuk félbe a tésztát, a széleket alaposan nyomkodjuk le, és kissé sodorjuk meg,hogy díszesebb legyen.
Egy nagyobb serpenyőbe öntsünk olajat, nem kell .hogy ellepje a tésztákat, megforgatva fogjuk készre sütni)forrósítsuk fel. Tegyük bele a tésztákat, és oldalanként 3-3 percig süssük, míg kissé megpirul. Vigyázzunk, mert hamar megég. Szedjük papírtörlőre, hogy a felesleges olajat leitassuk. Ha kihűlt, porcukorral és őrölt zöld pisztáciával meghintve kínáljuk.
Noosheh Jan!
Drága Olvasóm!
Köszönet érte, hogy itt voltál! Várlak, főzzünk együtt legközelebb is! A blog Facebook oldalán is szívesen látlak!
Vélemény, hozzászólás?