Maga a szó-Sheer-farszi nyelven tejet jelent, ebből adódik, hogy a Sheermal-tejjel készített kenyér.
Számtalan változatát készítik Iránban, van ahol sáfránnyal ízesítik , van, hogy mazsolát is tesznek bele. Egyben azonban mind megegyezik, ez pedig a hozzáadott tej és a kurkuma.
A kurkuma ízétől, ne rettenjen meg senki, mert megszokható, a jótékony hatása pedig egyenesen áldás, ezekben a nehéz időkben. Remek reggeli vagy uzsonna válhat belőle, erősre főzött , perzsa teával, lekvárral , dióval és feta sajttal tálalva. Én most egy üveg rózsalekvárt bontottam mellé, de bármilyen lekvárral mennyei csemege lesz.
Perzsa kurkumás laposkenyér- Sheermal
Hozzávalók(8 darabhoz)
50 dkg liszt
7 dkg instant élesztő(1 tasak)
1 e.k cukor
1 ,5 dl tej
2 e.k meleg víz
1 tojássárgája
15 dkg olvasztott vaj vaj( 10 dkg a tésztába, 5 dkg a kenéshez)
2 e.k őrölt kurkuma
1 t.k só
a tetejére szárított fűszernövény keverék, vagy szezámmag(elhagyható)
Muzsika:Popper Péter-Hinned kell
Elkészítés
A két evőkanál vízben elkeverjük a cukrot és az élesztőt. Meleg helyre tesszük, amíg megkel.
A meglangyosított tejbe belekeverjük a tojást és az olvasztott vajat. Öntsük bele a megkelt élesztőt, a kurkumát, és folytonos keverés mellett adagoljuk hozzá a lisztet. Dolgozzuk össze jó alaposan. Takarjuk le egy konyharuhával és tegyük meleg helyre, minimum 2 órára, míg a duplájára kel.
Ha duplájára kelt a tésztánk, borítsuk lisztezett deszkára és egy késsel osszuk 8 egyforma(kb. teniszlabda nagyságú darabokra) darabra. Formázzunk belőle kis gömböket. Takarjuk le egy konyharuhával ,és hagyjuk még 30 percig kelni.
Melegítsük elő a sütőt 200 C fokra
Lisztezett deszkán nyújtsuk kör alakúra (ne túl vékonyra) a tésztákat. Szurkáljuk meg a tésztákat egy villával. Kenjük meg az olvasztott vajjal. ( most szórhatjuk meg a fűszerkeverékkel, ha van) Tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe és 10-15 perc alatt süssük készre.
Noosheh Jan!
Drága Olvasó! Köszönet érte, hogy itt voltál! Tarts velem, főzzünk együtt legközelebb is! A blog Facebook oldalán is szívesen látlak!
Vélemény, hozzászólás?