Tavasszal, a perzsa újév közeledtével, úton-útfélen feltűnnek a zöld fokhagymát árusító standok, szerte Iránban. Hisz a szimbolikus jelentéssel bíró fokhagymának( szir) ,ott a helye az újévi asztalon, úgy tartják, hogy távol tartja az újévben az ördögöt és a betegségeket.
A hagyományok szerint , ebből a friss fokhagymából készül a Sheer torshi haft salaeh- azaz az ecetes fokhagyma, melyet 7 évig érlelnek, s csak 7 év múltán bontanak fel. A receptet ide kattintva találod: Perzsa ecetben tartósított fokhagyma-Torshi seer
A friss fokhagyma zöld szára sem megy veszendőbe, mert ebből készül a Sirabij.
A Sirabij egy tradicionális tojásétel, az észak iráni Gilan tartományból. Tojásból, apróra vágott fokhagymalevélből és fűszerekből áll. Az elkészítése kicsit sem bonyolult, a fokhagyma leveleit apróra vágjuk, kevés olajon megpirítjuk, meghintjük őrölt kurkumával, majd hozzáöntjük a némi sóval és borssal ízesített, felvert tojásokat. ( én a fotón látható mennyiséghez 2 tojást használtam fel)
Ha van kertünk, vagy teraszunk könnyű dolgunk lesz, semmiképp se dobjuk el a frissen kihajtott fokhagyma szárát. Ha se kertünk, se teraszunk, hajtassuk a fokhagymát , egy világos ablakpárkányon, csak egy kis üveg és némi víz szükségeltetik hozzá.:)
Friss, langyos laposkenyérrel tálaljuk.
Noosheh Jan!
Drága Olvasóm!
Köszönet érte, hogy benéztél! Várlak, tarts velem legközelebb is, barangoljunk együtt a perzsa ételek varázslatos birodalmában! A blog Facebook oldalán is szeretettel látlak!
Vélemény, hozzászólás?