A perzsa ecetes fokhagyma, több , mint egy egyszerű savanyúság. Valahol azt olvastam, hogy a perzsa gasztronómia luxusa. Szerintem pedig nemzeti kincs, olyasfajta különlegesség, mely iráni titkokat rejt magában. Olyan, mint a jó bor, minél tovább pihen az üvegben, annál jobb és ízesebb lesz.
De ne szaladjunk annyira előre. Tisztázzuk előbb, mi is az a Torshi. A Torshi zöldségfélékből készített savanyúság, mely rendkívül népszerű a Közel-keleten. Maga a szó-„Torshi”-a „torsh”szóból származik, ami savanyút jelent.
A Torshi seer Iránban talán az egyik legnépszerűbb savanyúság, a Torshi liteh, és a Torshi bademjoon után.
Azt hiszem, az irániak a türelem nagy mesterei, nem sietnek sehová, van türelmük kivárni azt a hét évet, mely alatt elkészül a Seer Torshi haft saleh-azaz a hétéves pácolt fokhagyma. És ez a türelem egy puha, édes ízű, borostyánszínű fokhagymát eredményez, melyet megpuhult héjából kinyomva illik fogyasztani. A perzsa családoknál hagyomány, hogy minden évben, a perzsa újév(Nowruz) alkalmából eltesznek egy újabb üveggel, melyet gondosan felcímkézve helyeznek a polcra, hogy aztán ne legyen kavarodást, már ami a fokhagymák életkorát illeti. Ez a fajta fokhagyma egyébként mindig helyet kap az újévre készített ünnepi halételek mellett az asztalon. De elmaradhatatlan ínyencség a Kaszpi-tenger menti régiókban is. Az országutak mentén hatalmas tárolóedényekben szemet gyönyörködtető látvány.
A lenti két fotót , egyszer nagyon régen, Masouleh -ből hazafelé autózva készítettem, ez volt az első találkozásom ezzel az isteni savanyúsággal. Vettünk is egy oltári nagy üveggel.
Az eltarthatóság titka, hogy a fokhagyma fejek sterilizált üvegbe kerülnek , és vagy üveg, vagy műanyag fedéllel zárják le, hogy az idő múlásával fellépő esetleges korróziót elkerüljék. Természetesen sötét hűvös helyen ajánlott tárolni.
Bevallom, sikerült eléggé mélyen elmerülnöm(na nem a páclében..:))a témában, és ki kell jelentenem, mindenki másképp csinálja.
Annyiféle receptet olvastam és videót néztem, hogy kialakult bennem egy jó nagy katyvasz, mely szerencsére idővel ülepedett, és letisztult a kép.
Tehát, most már tudom, hogy a Seer torshi gyorsított változatát készítettem el, ami azért jó, mert csak hét hetet kell aludni és felnyithatjuk az üveget, áldozva az ízek oltárán. Csak jó tanácsként mondom, a kóstolás napjára tervezett randevúkat nyugodtan le lehet mondani, csókgyilkos a ph érték…..
Torshi seer-Perzsa ecetben tartósított fokhagyma
Gyorsított verzió
Hozzávalók:
8 fej fokhagyma
4 dl balzsamecet
4 dl vörösborecet
1 e.k méz
2 e.k só
1 ek. gránátalma sűrítmény
1 e.k tamarind sűrítmény
Alapos tisztítás után húzzuk le a felesleges héjréteget a fokhagymákról.
Öntsük egy edénybe az eceteket, ízesítsük a sóval, mézzel. Adjuk hozzá a gránátalma sűrítményt , a tamarind pasztát, keverjük el. Tegyük bele a fokhagymákat,és forrástól számítva 10-15 percig főzzük.
Vegyük le a tűzről. Tegyük a fokhagymákat sterilizált üvegekbe, öntsük rá a páclevet,zárjuk le az üveget.
Tegyük sötét hűvös helyre, 7 hét múlva fogyasztható.
Seer torshi haft saleh
Hozzávalók:
10 fej Fokhagyma
só-fokhagyma fejenként 1 teáskanálnyi
6 dl vörösbor ecet( lehet keverni balzsam ecettel, de van aki csak tisztán készíti)
Elkészítés:
A fokhagymákat ugyanúgy készítjük elő, mint a gyorsított verziónál, azzal a különbséggel, hogy jó alaposan megszárítjuk.
A fokhagymákat csírátlanított üvegekbe tesszük, közé szórjuk a sót. Felöntjük az ecettel (nem kell felforralni) . Lezárjuk , felcímkézzük, sötét hűvös helyre tesszük, és csak várunk, és várunk, míg eltelik 7 év. Vagy fogjuk magunkat és elrepülünk Iránba, veszünk egy üvegnyi hét éveset és örvendezve felbontjuk.
Noosheh jan!
Drága Olvasóm! Köszönet érte, hogy itt voltál! Várlak, főzzünk együtt legközelebb is ! A blog Facebook oldalán is szívesen látlak!
Vélemény, hozzászólás?