A zöldfűszeres árpaleves egy igazán melegítő hatású leves, tele ásványi anyagokkal, vitaminokkal, rostokkal. Az árpa hideg hatású alapanyag , de a melegítő hatású zöldfűszerek és hüvelyesek hozzáadásával megteremtődik az egyensúly. Az elkészítése sem bonyolult, csak eléggé időigényes, de a végeredmény megéri a fáradozást.
Az Ash-e Jo igényel némi előkészületet, főzés előtt a hüvelyeseket egy éjszakára be kell áztatni. Egy kicsit változtattam a recepten, a húsalaplé készítése során puhára főtt marhahúst nem adtam hozzá, de ti ki ne hagyjátok, apróra vágva bátran adjátok a leveshez .
Zöldfűszeres árpaleves-Ash-e Jo
Hozzávalók:
2 nagyobb fej saláta hagyma
10 dkg árpa
10 dkg csicseriborsó
10 dkg lencse
10 dkg tarkabab
2 csokor petrezselyemzöld apróra vágva
2 csokor koriander apróra vágva
1 csokor zöldhagymaszár apróra vágva
15 dkg spenót apróra vágva
10 dkg rizs
1 e.k őrölt kurkuma
1 e.k szárított menta
olívaolaj
4 liter víz
1 liter marhahús alaplé
olívaolaj
Muzsika: Shadmehr Aghili-Mitarsam
Elkészítés:
A főzést megelőző este a hüvelyeseket és az árpát tálba tesszük, annyi vizet öntünk rá amennyi bőven ellepi, és egész éjszaka ázni hagyjuk. Másnap leszűrjük, átöblítjük, lábosba öntjük. Annyi vizet öntünk rá, amennyi bőven ellepi. Feltesszük a tűzre, rátesszük a fedőt és lassú tűzön 2 órán át főzzük.
Egy serpenyőben olajat hevítünk, aranysárgára pirítjuk benne a hagymákat, ízesítjük a kurkumával és a mentával. Kevergetve 1-2 percig tovább pirítjuk. Levesszük a tűzről, a hüvelyesekhez borítjuk. Elkeverjük, és még egy órán át főzzük.( már nem kell lefedni)
Hozzáadjuk a zöldfűszereket, alaposan elkeverjük. Felöntjük a forró húsalaplével, beleszórjuk a rizst, elkeverjük és még egy órát tovább főzzük, míg jól besűrűsödik.
Megkóstoljuk, ha szükséges ízesítjük sóval, némi őrölt borssal.
Tejsavóval, olajban pirított mentával és sült hagymával a tetején tálaljuk.
Nooshe Jan!
Drága Olvasóm! Köszönet érte, hogy itt voltál! Várlak, főzzünk együtt legközelebb is!
Vélemény, hozzászólás?