Ha valaki szereti a gombás ételeket, annak ez kihagyhatatlan fogás, több okból is.
Az egyik ok, hogy nagyon könnyen elkészíthető. A másik ,hogy különleges fűszerkeverékkel készül,mely remekül illik a gombához és szerintem, még sosem próbáltad. Mert hát kinek is jutna eszébe, fahéjból, kardamomból, szerecsendióból és római köményből álló fűszerkeverékkel ízesíteni a gombát? Ugye, hogy ugye? Pedig remek ízt ad a gombának.
Perzsa gombás rizs-Gharch polo
Hozzávalók:
1 kg barna csiperke gomba apróra vágva
50 dkg hosszúszemű basmati rizs( a szokásos módon előkészítve)
1 nagyobb saláta hagyma apróra vágva
4 gerezd fokhagyma
1 e.k Advieh(1 t.k őrölt fahéj, 1 t.k őrölt szerecsendió, 1 t.k őrölt kardamom,1 t.k őrölt római kömény)
só, bors ízlés szerint
olaj
Elkészítés
Az alaposan megmosott és minimum 2 órára beáztatott rizst leszűrjük, lobogva forró vízbe tesszük, 5-10 perc múlva leszűrjük, hideg vízzel alaposan átöblítjük, lecsepegtetjük.
Felhevített olívaolajon pirítsuk aranysárgára a hagymát. Adjuk hozzá a fokhagymát , még 1-2 percig kevergetve pirítsuk. Fűszerezzük az advieh fűszerkeverékkel. Keverjük el.
Öntsük bele a gombát, és főzzük 5 percig(nem kell lefedni) Ügyeljünk rá, hogy a felesleges lé főjön el.
Vegyük le a tűzről, tegyük félre.
Egy másik edénybe öntsünk két evőkanál vizet és két evőkanál olajat. Tegyük fel a tűzre, forraljuk össze.
Tegyünk 2 evőkanálnyi rizst az edény aljába, kanállal simítsuk el és nyomkodjuk le. Tegyünk rá még egy réteg rizst, oszlassuk el egyenletesen. Merjünk rá egy adagot a gombából, borítsuk be rizzsel, és így rétegezzük, míg a hozzávalók el nem fogynak, Természetesen rizzsel fejezzük be.
Tegyük rá a fedőt és nagy lángon 10 percig főzzük. Vegyük le a fedőt , csomagoljuk egy tiszta konyharuhába, tegyük vissza az edényre. Vegyük takarékra és 60 percig főzzük.
Nooshe Jan!
Drága Olvasóm!
Köszönet érte, hogy itt voltál! Várlak, főzzünk együtt legközelebb is!
Vélemény, hozzászólás?