Mindjárt a legelején nevezzük nevén a gyereket, akarom mondani a Musir-t. A Musir nem keverendő össze a közönséges mogyoróhagymával.
A Musir-Allium stipitatum- perzsa mogyoróhagyma. Vadon nő a csodálatos Zagrosz hegységben, maga a hagyma, általában darabokra vágva, szárítva kerül a bazárba a fűszereshez, szárított ,őrölt formában pedig a boltok polcaira. Nemegyszer vettem magam is, de őszinte leszek, a tény, hogy valamelyik élelmiszerboltban készen is beszerezhettem a Mast-o Musir-t , meglehetősen boldoggá és kényelmessé tett.
Kebabozókban , rengetegszer tálalták fel előételként , friss, langyos perzsa kenyér kíséretében. Soha sem bántam, hogy úgy jól laktam vele, mint a duda…Azért többnyire a főételként feltálalt kebab is csak lecsúszott valahogy…És nem véletlenül, hisz a Musir joghurttal kombinálva kiválóan megkönnyíti az emésztést, ezért is tálalják fel előételként. Hisz a lényeg, hogy megteremtődjék az egyensúly, a kebab mellé ezért kínálják a friss, zöldfűszernövényeket.
A Musir íze eléggé jellegzetes, enyhén fokhagymás, ám semmi máshoz nem hasonlítható. Biztos vagyok benne, ha valaki egyszer megkóstolja, annak elég lesz ,ha csak rágondol, szájában fogja érezni az ízét, mindegy, mikor és hol kóstolta először. Képzeletben tör majd hozzá egy darabka Barbari, Lavash , vagy Sangak kenyeret, kanalát belemeríti a hűs joghurtba, egy adagnyit ráken a kenyérre, szép komótosan összehajtogatja, és élvezi a pillanatot,az ízek semmihez sem fogható birodalmában.
Perzsa mogyoróhagymás Joghurt-Mast -o Musir
Hozzávalók
Muzsika-Shadmahr Aghili-Sedam Bezan
1 fej perzsa musir nagyon apróra vágva
fél liter sűrű, natúr joghurt
1/2 t.k só
1/4 t.k őrölt bors
(ha szárított verziót használnánk,felhasználás előtt ,áztassuk be 1 órára. Szűrjük le, daraboljuk fel,és használhatjuk.)
A hozzávalókat tálba tesszük, alaposan elkeverjük. Néhány órára behűtjük. Friss, meleg perzsa kenyérrel kínáljuk.
Nosheh Jan!
Drága Olvasóm!
Köszönet érte, hogy itt voltál! Várlak, tarts velem legközelebb is!
Vélemény, hozzászólás?