Még mielőtt belevetnénk magunkat a közepébe, tisztázzuk, mi is a Tahchin.
A Tahchin egy olyan rizs étel(rizs torta)melyhez a rizst előfőzzük, joghurttal, sáfránnyal, tojássárgájával és vajjal ízesítjük, majd készre sütjük. Tölthetjük csirkehússal és padlizsánnal, spenóttal, stb…
Tahchin receptekkel ide kattintva várlak szeretettel:Sáfrányos sült rizs spenóttal töltve -Tahcheen-e Esfenaj
Sült padlizsánnal töltött joghurtos rizs -Tahchin bademjan
Ezúttal egy édes verziót készítettem, mini tortaformákban sütve készre. Nem tagadom, hogy a perzsa szeretet torta már jól bevált fűszerezése inspirált. Hisz a kardamom, remekül harmonizál a vaníliával, rózsavízzel, reszelt lime héjával . Némi diétás cukorral édesítettem, épp csak annyira, hogy a borbolya savanyú ízét ellensúlyozzam. A végeredmény nagyon finom lett, az utolsó morzsáig mind elfogyott.
Borbolyás rizstortácskák
Hozzávalók
Muzsika-Arash-Dooset Daram
40 dkg hosszúszemű basmati rizs(alaposan megmosva, 2 órára beáztatva, leszűrve)
10 dkg cukor
2,5 dkg olvasztott vaj
1 lime reszelt héja
1 vanília kikapart magja
1 t.k őrölt kardamom
2 t.k rózsavíz
2 tojás sárgája
0.5 dl forrázott sáfrány
2 dl sűrű natúr joghurt
15 dkg borbolya( megmosva, 5-10 percre beáztatva, leszűrve)
a díszítéshez darabolt zöld pisztácia
Elkészítés
Egy nagyobb edényben vizet forralunk, ha már lobogva forr beleöntjük a rizst, 5 percig forraljuk. Leszűrjük, hideg vízzel alaposan leöblítjük, lecsepegtetjük. Félretesszük.
Keverőtálba öntjük a joghurtot. Hozzáadjuk a tojássárgáját, az olvasztott vajat, a sáfrányt és a fűszereket. Alaposan kikeverjük. Apránként belekeverjük a rizst és a borbolyát. Alaposan elkeverjük.
Kivajazott formákba kanalazzuk, kanállal belenyomkodjuk. A formákat tepsibe tesszük, alufóliával befedjük és 180 C.-ra előmelegített sütőben 40 -45 percig sütjük.
Darabolt pisztáciával megszórva melegen vagy langyosan kínáljuk.
Nooshe Jan!
Drága Olvasóm!
Köszönet érte, hogy itt voltál! Várlak, főzzünk együtt legközelebb is!
Vélemény, hozzászólás?