- Megint egy remek és különleges étel a Kaszpi-tenger partvidékéről. És megint egy recept, melyet sokféleképpen készítenek Iránban. Van aki spenóttal és tojással, van aki dióval , de egyben minden recept egyezik. Ez pedig a keserű narancs(Sevilla narancs ) hozzáadása, hiszen a ragu ettől kapja különleges zamatát. Mivel keserű narancsot nem tudtam beszerezni, ezért hagyományos narancs levével helyettesítettem. Nem bántam meg. A perzsa savanyú csirke ragu , kihagyhatatlan, páratlan ízélmény!
Perzsa savanyú csirke ragu-Morgh-e Torsh
Hozzávalók:
Muzsika: Shadmehr Aghili-Vaghti Havaset Nist
Általában egész csirkét használnak fel darabolva, de én ezúttal darabolt csirke felső combból és egészben hagyott alsó combból készítettem. Fontos, hogy le kell húzni a bőrét!
1 kg csirkecomb
15 dkg sárgaborsó beáztatva, leszűrve
olívaolaj
forróvíz
1 nagyobb fej saláta hagyma apróra vágva
5 gerezd fokhagyma zúzva
2 csokor petrezselyem apróra vágva
2 kisebb csokor menta levél apróra vágva
2 csokor koriander apróra vágva
1-2 narancs leve
1 citrom leve
2 lime leve
1 t.k őrölt kurkuma
só, bors
Elkészítés:
Egy kisebb edényben annyi vízben amennyi ellepi, feltesszük főni a sárgaborsót. Forrástól számított 10 percig főzzük. Leszűrjük, leöblítjük, félretesszük.
Egy nagyobb serpenyőben olajat hevítünk. Beletesszük a csirkehúst, kevergetve 10-15 percig pirítjuk . Meghintjük sóval ,borssal, kurkumával. Elkeverjük. Levesszük a tűzről, félretesszük.
Egy nagyobb edényben olajat hevítünk. Aranysárgára pirítjuk rajta a hagymát. Hozzáadjuk a fokhagymát, még néhány percig kevergetve pirítjuk.
Hozzáadjuk a zöldfűszereket, kevergetve 5 percig pirítjuk. Beleöntjük az előpirított csirkét, elkeverjük. Felöntjük annyi forró vízzel amennyi ellepi. Hozzáadjuk a sárgaborsót. Felforraljuk.
Ízesítjük a sóval, borssal, a citrusok levével. Rátesszük a fedőt és lassú tűzön , néha megkeverve ,60 percig főzzük. Kóstoljuk meg, ha szükséges ízesítsük . Az elfőtt vizet nem kell pótolnunk, hisz egy sűrű ragut kell kapnunk végeredményül.
Tálalása főtt basmati rizzsel, ecetes fokhagymával, Zeytoon Parvardeh-vel( Perzsa marinált olívabogyó-Zeytoon Parvardeh
Noosheh Joon!
Drága Olvasóm!
Köszönet érte, hogy itt jártál! Várlak, főzzünk együtt máskor is! A blog Facebook oldalán egy remek társasággal várlak Gyere!
Vélemény, hozzászólás?