A sárgarépa húsgombóc-ahogyan a nevében is benne foglaltatik-Irán nyugati városából Kermanshah-ból származik. Most ,hogy elkészítettem és megkóstoltam, ki merem jelenteni, hogy az iráni húsgombócok közül ez egyike a legfinomabbaknak.
A reszelt sárgarépa a petrezselyemmel egyetemben , kicsit sem tolakodóan bújik meg a darált marhahúsban és jól áll neki. Amolyan meglepetés gombóc , megtöltve vajban enyhén megpirított dió -mazsola és borbolya mesterhármasával. És az ízorgiának még mindig nincs vége, olyan paradicsomos szószban főzzük készre, melyet sáfrány, kurkuma, lime leve, cukor, és ropogósra sütött édeskés hagyma ízesít. Nos, higgyetek nekem, a végeredmény abbahagyhatatlanul finom!
Sárgarépa húsgombóc-Koofteh Kermanshahi
Hozzávalók:
Muzsika: Aztec Camera-Somwhere In My Heart(kellett valami ami lendületet ad, és ezt a dalt imádom!)
A húsgombóchoz
50 dkg darált marhahús
3 közepes méretű sárgarépa almareszelőn lereszelve
1 nagy fej saláta hagyma lereszelve
só ,bors ízlés szerint
1 t.k őrölt kurkuma
1 egész tojás
2 csokor petrezselyem zöld apróra vágva
A töltelékbe
2 e.k vaj
10 dkg dió apróra darabolva
1 púpozott e.k mazsola
1 púpozott e.k borbolya
A mártáshoz
olívaolaj
1 e.k liszt
1 nagy fej saláta hagyma vékonyra vágva
1/2 t.k kurkuma
4 e.k forrázott sáfrány
3 e.k sűrített paradicsom
2 e.k lime lé
só, bors ízlés szerint
2 t.k cukor
másfél liter forralt víz
Elkészítés:
A darált húst tálba tesszük, botmixerrel pürésítjük.
Hozzáadjuk a sárgarépát, a hagymát, a petrezselyemzöldet és a tojást. Kézzel alaposan összegyúrjuk. Ízesítjük a fűszerekkel és újra alaposan összegyúrjuk. És most jön a trükk, újra pürésítjük a botmixerrel.
Letakarjuk és fél órára betesszük a hűtőszekrénybe .
Egy serpenyőben olvasszuk fel a vajat, tegyük bele a diót, a borbolyát és a mazsolát. Folytonos kevergetés mellet 1-2 percig pirítsuk. Vegyük le a tűzről, tegyük félre.
Készítsük el a sült hagymát. Ehhez egy kisebb lábosban forraljunk vizet. Ha már lobogva forr ,tegyük bele a vékonyra szeletelt hagymát, és forraljuk 5 percig. Vegyük le a tűzről, szűrjük le, hagyjuk lecsepegni, majd papírtörlővel itassuk le róla a felesleges vizet.
Egy serpenyőben hevítsünk olajat, ha már tegyük bele a hagymát, és süssük aranybarnára. Szedjük papírtörlőre, itassuk le róla a felesleges olajat. Tegyünk félre belőle a gombócok díszítéséhez.
A mártás elkészítéséhez szükségünk lesz egy kisebb edényre , és egy nagyobb lefedhető bevonatos serpenyőre .
A kisebb edénybe öntsünk 4 evőkanálnyi olívaolajat, ha már forró, tegyük bele a sűrített paradicsomot és kevergetve pirítsuk néhány percig. Vegyük le a tűzről, tegyük félre.
A serpenyőbe öntsünk 3 evőkanálnyi olívaolajat, szórjuk bele a lisztet és kevergetve néhány percig pirítsuk, míg a nyers ízét elveszti és a színe megváltozik. Adjuk hozzá a kurkumát, keverjük el. Öntsük fel a forró vízzel. Öntsük hozzá a sűrített paradicsomot. Szórjuk bele a sült hagymát. Ízesítsük a fűszerekkel. ( só, bors, lime lé, sáfrány, cukor). Forraljuk össze.
Beolajozzuk a kezünket, és elkészítjük a húsgombócokat(egyik tenyerünkbe annyi masszát teszünk, mely épp betakarja a tenyerünket. Szépen ellapítjuk. Közepébe teszünk egy teáskanálnyit a töltelékből, és óvatosan gombóccá formázzuk.
A húsgombócokat a mártásba tesszük, 10 percig nagy lángon főzzük. Mérsékeljük a lángot és lefedve 45 percig főzzük.
A megfőtt gombócokat tányérba szedve, hagymával megszórva, a mártással tálaljuk. Díszíthetitek petrezselyemmel is.
Főtt basmati rizzsel vagy friss iráni kenyérrel kínáljuk.
Noosheh Joon!
Drága Olvasóm!
Köszönet érte, hogy itt voltál! Várlak, főzzünk együtt legközelebb is! A blog Facebook oldalán jártál már? Szeretettel várlak!
Vélemény, hozzászólás?