Khoresh Gheymeh Bademjan-egy tradicinális ragu, mely készülhet birkahúsból, és marhából is. Különleges aromáját a szárított ománi citromtól és a savanyú szőlő levétől kapja. ( Ha egyik sem akadna otthon, nagyon zárójelben, helyettesíthetitek lime levével. )
A padlizsán nélküli alapreceptet ide kattintva találod:Sárgaborsós marharagu-Khoresht Gheymeh
Padlizsános marharagu-Khoresh Gheymeh Bademjan
Hozzávalók
Muzsika: Hossein Tavakoli-Az ro nemiram.
1kg marhahús tetszőleges darabokra vágva( a perzsa húsos ragukban általában nagyobb darabokra vágják a húst)
15 dkg sárgaborsó 3 órára beáztatva, leszűrve
2 nagyobb fej saláta hagyma apróra vágva
3 gerezd fokhagyma zúzva
olívaolaj
forróvíz
só, bors ízlés szerint
1 t.k őrölt kurkuma
5 e.k forrázott sáfrány
3 e.k sűrített paradicsom
6 nagyobb padlizsán(ha lehet minél hosszúkásabb)
3 db szárított ománi citrom( vagy 3 lime leve)
4 db lucullus paradicsom
Elkészítés
A sárgaborsót lábosba tesszük, felöntjük annyi vízzel amennyi ellepi. Hozzáadunk fél teáskanálnyi sót, ráteszük a fedőt és lassú tűzön 30 percig főzzük. Leszűrjük, alaposan leöblítjük, lecsepegtetjük, félretesszük.
A padlizsánokat meghámozzuk, hosszában kettévágjuk. Meghintjük sóval, 30 percig állni hagyjuk. Leöblítjük, papírtörlővel megszárítjuk. Egy serpenyőben olajat hevítünk, aranybarnára sütjük a padlizsánokat. Papírtörlővel leitatjuk róla a felesleges olajat, félretesszük.
Egy serpenyőben hevítsünk 3 evőkanálnyi olívaolajat. Tegyük bele a sűrített paradicsomot, kevergetve pirítsuk néhány percig, öntsük fel egy kevéske forró vízzel. Vegyük le a tűzről, tegyük félre.
Egy nagyobb lábosban aranybarnára pirítjuk a hagymát, a fokhagymát. Beletesszük a húst és kevergetve kifehéredésig sütjük. Ízesítjük a borssal, kurkumával. felöntjük annyi forró vízzel amennyi ellepi, rátesszük a fedőt, és lassú tűzön addig főzzük, míg a hús megpuhul.( nem írnék időt, mert marhahústól is függ, mikor puhul meg. Fontos szabályok: sosem sózzuk a ragut, csak a főzés végén, illetve az elfőtt vizet, mindig forró vízzel pótoljuk.)
Ha megpuhult a hús, ízesítsük a sáfránnyal, keverjük el. Öntsük bele az előfőzött sárgaborsót, keverjük el.
Öntsük bele a sűrített paradicsomot, keverjük el.
Ha van szárított ománi citromunk, akkor most adhatjuk a raguhoz, ha nincs , a főzés legvégén öntsük bele a limeok levét.
Ízesítsük ízlés szerint sóval.
Tegyük bele a padlizsánokat, nem kell megkeverni és lefedni. Főzzük kb. 30 percig míg a ragu jól besűrűsödik.
A paradicsomokat egy kevés felforrósított olívaolajban néhány percig villával forgatva süssük, szedjük ki, tegyük a raguba.
Természetesen friss zöldfűszernövényekkel, tetején ropogósra sütött szalmakrumplival, Mast-o khiarral és főtt, sáfrányos rizzsel tálaljuk.
Noosheh Joon!
Drága Olvasóm!
Köszönet érte, hogy ma is velem tartottál!
Várlak, főzzünk együtt legközelebb is! A blog facebook oldalán egy remek kis társasággal várlak!
Vélemény, hozzászólás?