Az észak iráni Gilan és Mazandaran tartományokban még napjainkban is bevált módszer a zöldfűszerek ,gyógynövények sóban való tartósítása. Hagyományosan mozsárban törik össze sóval a gyógynövényeket, így születik a „Namak Sabz”-zöld só. Ízesítenek vele joghurtot, salátát, de remek kísérője lehet uborkának, goojeh sabz-nak vagy más savanykás gyümölcsnek, például egy almának.
A Dalaar , friss ízekkel és aromákkal teli gyógynövény paszta, és olyan helyi gyógynövényeket is felhasználnak hozzá, mint a Chooghakh vagy a Khalwash(menta félék).
Ahány ház ,annyi szokás. És ahány ház, annyi Dalar. Az alaprecept korianderből, petrezselyemből és bazsalikomból áll.
De adhatunk hozzá mentát , vagy borsikafüvet is. Felhasználás előtt hagyjuk egy napot állni a hűtőben, hogy az ízek jól összeérjenek.
Sós zöldfűszer-Dalaar
Hozzávalók
1 csokor koriander
1 csokor petrezselyem
1 csokor perzsa bazsalikom
2 t.k durva szemű só
Elkészítés
Hagyományosan egy nagy mozsárba téve kell a sóval együtt ,pépesre zúzni a hozzávalókat, én azonban csaltam egy kicsit.
A zöldfűszereket aprítógépben zúztam apróra, majd utána tettem mozsárba , és törtem tovább a sóval. 1 napot állnia kell, így betettem a hűtőbe. Üvegbe téve, a hűtőben egy hétig is eláll.
Felezett uborkára halmozva tálaltam. De ízesíthettek vele salátát(ez esetben keverjetek hozzá 1 e.k olívaolajat és 1 e.k ecetet), tehetitek natúr joghurtba is.
Noosheh Joon!
Drága Olvasóm!
Köszönet érte, hogy itt voltál! Tarts velem és főzzünk együtt legközelebb is! A blog facebook oldalán is szívesen látlak!
Vélemény, hozzászólás?