Valahányszor azt gondolom, mindent tudok már a perzsa konyháról, akkor újabb és újabb receptekre bukkanok és rá kell jönnöm semmit sem tudok. Hogy is tudhatnék? Barangolásom az iráni ízek birodalmában, alázatra és szerénységre nevel. Diszkréten, ám de mégis csak újra és újra odakoppint az orromra ,és én rájövök, a csodás recept titkok töredékét birtoklom csupán. Mintha csak egy hét lakattal lezárt ládikát kéne kulcs nélkül felnyitnom .
Ám néha megkegyelmez nekem az Isten, s kezembe adja a kulcsokat. És én nyitogathatom a ládikákat,felfedve a titkokat. Gilán-tartomány ízeit őrző ládika mélyéről került elő ez a recept.
Szárzeller, kapor, petrezselyem, sűrű , hűs natúr joghurt és sumac. Mindössze ennyi kell, és egy olyan könnyű, fenomenális ételt kapunk végeredményül, melyet én már 1 hete minden áldott nap elkészítek, mert nem tudom megunni. Perzsa kenyér híján, rákanalazom egy szeletke Abonett kenyérre, és hagyom, hogy elvarázsoljon.
Zöldfűszeres szárzeller joghurt-Maast Karafs
Hozzávalók
Muzsika-Shadmehr Aghili-Tarafdaar
4 kisebb szál szárzeller apróra vágva
1 csokor kapor levél apróra vágva
1 csokor petrezselyemzöld apróra vágva
4 dl sűrű natúr joghurt
1 csipet só
a tetejére sumac és olívaolaj
Elkészítés:
A joghurtot tegyük tálba. Adjuk hozzá a sót, keverjük el.
Tegyük tálba a zöldfűszereket, a zellert. Keverjük össze. Öntsük rá a joghurtot, forgassuk össze. Hintsük meg a tetejét sumac-val és locsoljuk meg kevéske olívaolajjal. Díszíthetjük zeller levélkékkel is. Jól behűtve tálaljuk. Kínáljunk mellé friss kenyeret, bármilyet amit szeretünk.
Noosheh Jaan!
Drága Olvasóm!
Köszönet érte, hogy itt voltál! Várlak, főzzünk együtt legközelebb is! A blog Facebook oldalán is szeretettel látlak!
Vélemény, hozzászólás?