Maradjunk annyiban, hogy talán eléggé meghökkentő lehet a cím. Meghökkentő, mert padlizsánból szerintem 10 emberből kilenc tutira nem csinált még lekvárt. De hát épp ezért vagyok én itt, ezért írom ezt a blogot. Ezért írom, hogy leszámoljunk a megszokással, hogy merjünk furának hangzó recepteket kipróbálni.
A padlizsán lekvár amúgy rendkívül finom, népszerű lekvár a Közel-Keleten, Törökországban , és Iránban egyaránt. Amilyen egyszerűen elkészíthető, annyira finom.
A kardamom és a fahéj mennyei ízt kölcsönöz a padlizsánnak. Friss lapos kenyérrel, fetasajttal fogyasztva egy nagyon különleges csemege. Próbáljátok ki!
Padlizsán lekvár
Hozzávalók
Muzsika_Shadmehr Aghili-Door Shodi
50 dkg padlizsán meghámozva apró kockákra vágva( van aki vékonyra szeleteli, van aki egészben főzi, van aki csak hosszában felezi, ez igazából szabadon választott)
40 dkg cukor
4 dl víz
fél citrom leve
1 e.k őrölt fahéj
1/2 t.k őrölt kardamom
Elkészítés
Egy nagyobb edénybe tegyük bele a padlizsánokat. Öntsünk rá annyi vizet amennyi ellepi. Tegyük fel a tűzre, forrástól számított 10 percig főzzük. Szűrjük le, csepegtessük le, öntsük egy edénybe, tegyük félre.
Egy másik lábosba öntsük bele a cukrot, adjuk hozzá a vizet. Keverjük el, tegyük fel a tűzre, forraljuk fel. Mérsékeljük a lángot és főzzük 10 percig. Öntsük bele a citrom levét, ízesítsük a fűszerekkel. Keverjük el. Öntsük a padlizsánra, tegyük vissza a tűzre és lassú tűzön 30 percig főzzük, míg a cukorszirup jó sűrű nem lesz és a padlizsán szép barnává , aranylóvá válik.
Vegyük le a tűzről, várjuk meg míg kihűl. (ha nagyon magos volt a padlizsán, szűrjük át a szirupot) Tálalásnál hintsük meg darált pisztáciával.
Noosheh Jaan!
Drága Olvasóm!
Köszönet érte, hogy benéztél , és ma is velem tartottál! Várlak, kalandozzunk és főzzünk együtt legközelebb is!
A blog Facebook oldalán is szeretettel várlak, különleges videókkal , érdekességekkel , meleg szívvel, perzsa vendégszeretettel!
Vélemény, hozzászólás?